Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η ανωνυμία των bloggers ως "ασπίδα" απέναντι στην πολιτική παράνοια

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Σε ένα κράτος όπου ο παραλογισμός αναμφίλεκτα αναγνωρίζεται ως το κύριο χαρακτηριστικό που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του, ο πολίτης βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Οι ιστολόγοι (bloggers), ως πολίτες αυτού του επικίνδυνου κράτους, προσπαθούν με την πληροφόρηση και την ορθή κριτική στα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου, να εξορθολογήσουν την σκέψη αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις και να επαναφέρουν την χαμένη πολιτική βούληση που θα εκλογικέψει την λειτουργία των θεσμών.

Ο χρόνιος εθισμός των κυβερνόντων (όλων των κυβερνήσεων): στους κόλακες, στους οσφυοκάμτες κλακαδόρους, στους ανίκανους υποτελής, στους διαπλεκόμενους «βαρόνους» των ΜΜΕ με το στρατό της παραπληροφόρησης, στους κομματισμένους οπαδούς που στα μάτια τους όλα λειτουργούν τέλεια, αλλοίωσε την πολιτική κρίση τους.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Πλέον, οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τα πολιτικά σφάλματά τους ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Κάθε κριτική που τους εναντιώνεται θεωρείται ως υποκινούμενη από σκοτεινούς κύκλους που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ιδιοτελών συμφερόντων. Συνεπεία αυτού, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τολμούν να εκφραστούν με παρρησία: απομονώνονται επικοινωνιακά, απειλούνται με διώξεις, ή διώκονται βάση παράλογων νόμων ή/και γνωμοδοτήσεων εισαγγελέων που παρακάμπτουν το σύνταγμα και το εννοιολογικό περιεχόμενο των λέξεων της ελληνικής γλώσσας.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Απέναντι σε αυτή την παράνοια, οι bloggers επικαλούνται το δικαίωμα στην ανωνυμία. Η ανωνυμία είναι η «ασπίδα» που προφυλάσσει τον ιστολόγο από τους πάσχοντες από «παρανοειδή σχιζοφρένεια» (paranoid schizophrenia) διώχτες του. Δηλαδή, τους πολιτικούς (ή τους διαπλεκόμενους «βαρόνους») που οι παραληρητικές ιδέες, η καχυποψία και οι ψευδαισθήσεις, έχουν οδηγήσει σε μανία καταδιώξεως. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν τις ασυνείδητες ενορμήσεις του «Προ Εγώ»(βλ. φωτογραφίες) και να επιτρέπουν στα ακαλλιέργητα και πρωτόγονα στοιχεία του να αδρανοποιούν τη λογική και τη γνώση τους. Κάνοντάς τους να πιστεύουν πως θα σταματήσουν την εξέλιξη ή ακόμα χειρότερα πως θα γυρίσουν το χρόνο πίσω με τους προπολιτικούς - αναχρονιστικούς νόμους τους.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Στους «Καλιγούλες» και τους «Νέρωνες» της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας ή/και της Ευρώπης σκοπεύουμε να εναντιωθούμε, παραβλέποντας την γνωστή ψυχιατρική συμβουλή που λέει ότι στους ψυχικά άρρωστους πρέπει «να πηγαίνεις με τα νερά τους και να απαντάς με "ναι" σε ό,τι σου λένε».

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

4 σχόλια:

  1. Όποιος έχει @@, βγαίνει και λέει τα πράγματα επωνύμως. Όποιος δεν αντέχει την επωνυμία, μπορεί να παπαρολογεί ή να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες από το γάτα του ανάμεσα στις τριανταφυλλιές του.
    Ξαφνικά, βαλθήκατε δεκάδες μπλόγκερς σε τούτη τη χώρα να μας πείσετε, ότι blog είναι η σελίδα του κάθε δημοσιογράφου, ο οποίος ντρέπεται ή φοβάται να αποκαλύψει το όνομά του, τη στιγμή που ο ίδιος ευαγγελίζεται φοβερές και τρομερές αποκαλύψεις.
    Blog είναι το ιστολόγιο του καθενός από εμάς. Είναι ο χώρος που θα γράψουμε το σημαντικό ή ασήμαντο, το ενδιαφέρον ή το αδιάφορο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι, εσείς οι νεόκοποι του διαδικτύου, να γνωρίζετε, ότι ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν υφίσταται. Ανεξάρτητα από το αν ψηφιστεί ο νόμος, η παροιμία για την υπογραφή και το πουλί, συνεχίζει να ισχύει και να βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας.

    ΥΓ. Το "άρτζι μπούρτζι και λουλάς" του παρόντος άρθρου, με τα bold γράμματα σε κάθε λέξη που ο συντάκτης θέλει να προσθέσει κύρος και βαρύτητα (γιατί διαφορετικά ο αναγνώστης τα προσπερνά ως ασυναρτησίες) δεν είναι προσπάθεια να διορθωθεί το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για κάτι καλύτερο.
    Αν πραγματικά πιστεύεις ότι οι πολιτικοί έχουν πάρει το στραβό δρόμο, θυμήσου στις επόμενες εκλογές αντί για τις παραλίες, να κάνεις έντονη την παρουσία σου στις κάλπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού είναι πάλιουρα «blogger» theodoros το ιστολόγιό σου;

    Μαθήματα blogging ευχαρίστως δεχόμαστε από πραγματικούς - ανώνυμους ή επώνυμους bloggers και όχι από κλακαδόρους σχολιαστές που ΔΕΝ έχουν τα @@ να γράψουν δυο λέξεις στα «ιστολόγιά» τους, για να τους κρίνουμε, όπως μας κρίνουν.

    Τo αν είμαστε νέοι στο blogging ή την τεχνολογία γενικότερα δεν θα το συζητήσουμε εδώ. Αφήνουμε σ’ αυτούς που μας γνωρίζουν (έχουμε κι εμείς τον κοινωνικό μας κύκλο) να διαβάσουν τον υπαινιγμό του νεοφερμένου που μας προσάπτεις (στο σχόλιό σου) ώστε να γελάσουν με τη καρδιά τους.

    Πάντως δημοσιογράφοι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ σίγουρα «αγαπητέ», και δεν έχουμε γάτα που να κρύβεται ανάμεσε στις τριανταφυλλιές. Άλλωστε, και να είχαμε, δεν θα την αφήναμε να παίζει στις τριανταφυλλιές γιατί έχουν αγκάθια που μπορεί να την πλήγωναν.

    Για το θέμα της ψήφου σε παραπέμπουμε στο post μας στη διεύθυνση: http://massmedia-gr.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html (χωρίς «άρτζι μπούρτζι…» κείμενο, μόνο εικόνα)

    Ταυτά!

    Γεια χαρά «blogger» theodoros!

    Χαιρετίσματα στην εξουσία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την ανάρτηση του βίντεο!!!
    Να είσαι καλά και να ξέρεις έχει πολύ ωραίο blog!!

    Περιμένω ε-μαιλ σου.. μιας και δεν το βρείκα το δικό σου!

    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ καλο αρθρο αν δεν εισαι συγραφεας στους ενωμενους θα το βαλουμε το πρωι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.