Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ένοχος, ένοχο ου ποιεί!


Η ανάρτηση στο Διαδίκτυο του βίντεο με τα όργια στο νοσοκομείο, από το «Δημοσιογράφο», δεν είναι απλώς πορνογραφία, είναι στυγνή διαπόμπευση. Η στοιχειώδης επεξεργασία της εικόνας, σε συνδυασμό με τον ανεπεξέργαστο (φυσικό) ήχο των προσώπων, εκθέτει αναμφίβολα τα υποφαινόμενα πρόσωπα, αν μη τι άλλο, στο στενό ή ευρύτερο κοινωνικό κύκλο τους ή και στις εκατοντάδες των ασθενών τους, που δύναται να τα αναγνωρίσουν εύκολα από τη φωνή τους.

Επίσης, η εικόνα που εισβάλει στα μάτια του θεατή δείχνει όλες ουσιαστικά τις πράξεις και τους ήχους των ατόμων, τα οποία εκφράζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, αγοραία ή/και πορνικά, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση για το ακατάλληλο γι' ανηλίκους περιεχόμενο (εικόνας και ήχου). Αντιθέτως, κείμενο προτρέπει την αναπαραγωγή του βίντεο με τη φράση «Δείτε τα βίντεο…» (ακριβώς πάνω απ’ αυτά).

Επιπροσθέτως, αυτός ο τρόπος της παρουσίασης του άρθρου, κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλει εμμέσως την «προσωπικότητα» (σημ. όρος του μάρκετινγκ) του ή των προϊόντων που «διαφημίζονται» εκεί.

Περιμέναμε από τη δικαιοσύνη να δράσει έγκαιρα. Τόσο έγκαιρα, όσο όταν πρόκειται για τα πταίσματα που «διαπράττουν» οι «κακόβουλοι» κι «ανεξέλεγκτοι» ανώνυμοι ή ψευδώνυμοι ιστολόγοι (bloggers).



Τρεις ημέρες προβάλλεται στην ηλεκρονική εφημερίδα του «Δημοσιογράφου» ένα βίντεο, ερασιτεχνικά επεξεργασμένο, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κατεβάσει στον υπολογιστή του και με λίγη γνώση (έστω εξ ειδικευμένη) να το καθαρίσει. Ένα μήνα ή και περισσότερο, το ίδιο βίντεο, προβάλλεται (συνδρομητικά ή/και σε προεπισκόπηση) από ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δε δρα με την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως π.χ. στην περίπτωση των στοιχείων των «επωνύμων» που τα είχαν προσβάλει «hackers».

Εν πάσει περιπτώσει, κάλιο αργά παρά ποτέ. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους κατά (και) των προνομιούχων πολιτών (μεγαλοδημοσιογράφων, εκδοτών, ιατρών, πολιτικών, μεγαλοεπιχειρηματιών κτλ) όταν καταγγέλλονται ή διαπιστώνονται αδικήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση την κοινή λογική, έχουμε αδικήματα δημοσιογραφικά που αφορούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και όχι μόνο, άλλα κι αδικήματα που διεπράχθησαν εν ώρα εργασίας από «λειτουργούς» της υγείας, οι οποίοι αλληλομηνύονται ξετσίπωτα. Χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι δεν κρίνονται για τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή συμπεριφορές τους, άλλα για τον επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών - αντιεπιστημονικό - «επαγγελματισμό» τους.

2 σχόλια:

  1. Λενε λενε γι αυτο το βιντεο στη σελιδα του Μακη, αλλα εγω το ψαχνω 3 μερες τωρα σε ολη τη ζουγκλα και βιντεο πουθενα...που ειναι πια αυτο το βιντεο της διαπομπευσης? Ειναι πραγματι αναρτημενο στη ζουγκλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον "john":
    Το βίντεο για το οποίο κάνουμε λόγο βρίσκονταν αναρτημένο (σπασμένο σε δύο αρχεία, στην κατάσταση που το περιγράφουμε) στη στήλη που έχει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του "Δημοσιογράφου" η Νανά Παλετσάκη.

    Χθες (25 Νοεμβρίου 2009) στις 4.15μμ, ελέγξαμε την ιστοσελίδα με το εν λόγο άρθρο της Νανάς και διαπιστώσαμε ότι είχαν αποσύρει και τα δύο τμήματα του βίντεο (μετά τον ντόρο).

    Υπάρχει μόνο το άρθρο της Νανάς.

    --------------
    Υ.Γ.> Για την εξέλιξη αυτή ενημερώσαμε τους συναδέλφους bloggers

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.