Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Διεύθυνση IP, Κυβερνοέγκλημα (Cyber Crime) και Τηλεπικοινωνιακό Απόρρητο (με απλά λόγια)

Σήμερα ολοκληρώνουμε την παρέμβασή μας αναφορικά με την απόπειρα τρομοκράτησης της ελληνικής μπλογκόσφαιρας από κυβερνητικούς «Δημοκράτες», που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Με το παρακάτω κείμενο, αποβλέπουμε στη σωστότερη πληροφόρηση  των πολιτών, που είναι πιθανό (σ’ ένα επικίνδυνο κράτος) να πέσουν θύματα αυθαιρεσιών. Επιπλέον, οι πληροφορίες της παρούσας μπορεί να φανούν χρήσημες και στους κ. Εισαγγελείς. Σας υπενθυμίζουμε, η γνώση είναι δύναμη!


Ως «Ηλεκτρονικό Έγκλημα» θεωρείται κάθε αξιόποινο έγκλημα που διαπράχθηκε με τη χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας (π.χ. υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα διακρίνονται, ανάλογα με τον τρόπο που συντελέστηκαν σε: «Εγκλήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» (Computer Crime) και σε «Κυβερνοεγκλήματα» (Cyber Crime), τα εγκλήματα που τελέσθηκαν μέσω του Διαδικτύου (Internet).

Η διαδικασία άρσης του απορρήτου για τα Κυβερνοεγκλήματα είναι το αντικείμενο του παρόντος άρθρου. Θα προηγηθεί ωστόσο η περιγραφή ενός σημαντικού στοιχείου που συντελεί καθοριστικά στην «ηλεκτρονική ιχνηλασία» και στον εντοπισμό του «εγκληματικού» υπολογιστή. Το στοιχείο αυτό είναι η περίφημη Διεύθυνση IP (IP address).

Για την ταυτοποίηση ενός διασυνδεδεμένου σε δίκτυο υπολογιστή δεν αρκεί η τεχνική παράμετρος της IP Διεύθυνσης. Η Διεύθυνση αυτή δεν είναι μοναδική για κάθε μηχάνημα όπως εσφαλμένα νομίζουν οι περισσότεροι. Μοναδική είναι μόνο για κάποια από τα μηχανήματα κυρίως των Παρόχων και ορισμένων εταιρείων, όπως θα δούμε παρακάτω.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Bloggers Καθάρματα!

Άραγε είμαστε μπλε, πράσινοι, κόκκινοι ή πορτοκαλιοί; Μη βάλετε στοίχημα. Θα το χάσετε... Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την αποχή για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Λέτε να μας φιμώσουν; Δηλ. να μας θυμώσουν; 

Εκβιασμοί  «κακών» ιστολόγων κατά «αδύναμων» υπουργών. Η παρέμβασή μας γίνεται μ’ αφορμή την είδηση πως στη Νάξο φιμώθηκε το blog «naxios.blogspot.com» και καταζητείται ο blogger-διαχειριστής, με την κατηγορία του εκβιασμού κατά του υπουργού κ. Ραγκούση.

Αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι η άμεση υποστήριξη του υπουργού από μεγάλο blog, το οποίο φιμώθηκε στο παρελθόν με ανάλογες μεθοδεύσεις και για το οποίο όλοι μας (οι bloggers κι όχι μόνο) κάναμε αγώνα, διαμαρτυρόμενοι ώστε να αρθεί η φίμωσή του (όπως κι έγινε).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Η εικόνα αποτελεί τμήμα σάτιρας (βλ. ανάρτηση εδώ)

Το εν λόγο blog υποστηρίζει, ελαφρά τη καρδία,  την κατηγορία του «εκβιασμού» κατά του υπουργού. Δικαιολογώντας ουσιαστικά τη φίμωση του “naxios.blogspot.com” (βλ. Εικόνα 1) και του blogger, τον οποίο κατηγορεί επιπλέον – με κόκκινα γράμματα – ότι  «εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Με αυτές τις τακτικές δεν συμφωνούμε και σκοπεύουμε, από το δικό μας μετερίζι, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η κυβέρνηση της ανάταξης. Ονόματα και Υπουργεία

κυβέρνηση πασοκ
Μετά την "επιτυχημένη" πορεία της κυβέρνησης των πρώτων 100 ημερών, o κ. Παπανδρέου συνεχίζει με την ίδια ομάδα υπουργών. Ας θυμηθούμε τα ονόματά και τα υπουργεία των προσώπων που θα σώσουν την Ελλάδα σε 100 τέρμινα από σήμερα (κάντε κλικ πάνω στις εικόνες που ακολουθούν για να τις δείτε σε μεγέθυνση):

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο "φοιτητής με τις πιτζάμες". Η ημέρα της συντριβής των δικαιωμάτων του πολίτη

Το κείμενο που θ’ ακολουθήσει είναι μεγάλο. Προσπαθήστε να το διαβάσετε όλο για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει καταγραφεί στις φωτογραφίες και τα βίντεο των ενεργών πολιτών που δεν ανέχτηκαν την κατάφωρη αδικία – σκευωρία της ενοχοποίησης ενός αθώου πολίτη (πιθανότατα, βλέποντας τον εαυτό τους, στη θέση του).

Θα σας υπενθυμίσουμε τα «οικεία κακά» μιας υπόθεσης που όλοι διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητά της. Ωστόσο, η βιαστική (ίσως λόγο των εορταστικών ημερών που θ’ ακολουθούσαν) παρακολούθηση των σπάνιων ντοκουμέντων, προσπέρασε τις σημαντικότερες πληροφορίες που καταγράφηκαν, τόσο στο τρεμάμενο – ερασιτεχνικό βίντεο της καταδίωξης του «φοιτητή με τις πιτζάμες», όσο και στο επαγγελματικό φωτογραφικό υλικό. Πληροφορίες που, για πρώτη φορά, αποδεικνύουν κάτι ανατριχιαστικό…

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ποιός δίνει άλλοθι στους "τρομοκράτες";



 “Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”… μόνο τρομοκρατεί. Για Δημοκρατία ακούμε και Δημοκρατία δε βλέπουμε. Οι «βόμβες» που πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς  δεν τοποθετούνται μόνο από «τρομοκράτες», άλλα κι από τους επίορκους κρατικούς «θεσμοφύλακες». Τους εντολοδόχους και τους εντολοδότες της προληπτικής καταστολής των επικείμενων μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων.

Όσο περνάει ο καιρός, το πολίτευμα της χώρας μετατρέπεται (το μετατρέπουν) σε ολοκληρωτισμό με δημοκρατικές διαδικασίες. Με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη καταστρατηγούνται οι νόμοι και το σύνταγμα από τους ίδιους τους λειτουργούς του.

Την αποδοκιμασία μας για την κατάντια του πολιτεύματος, μη έχοντας άλλο τρόπο, αποφασίσαμε να την εκφράσουμε με την παύση των αναρτήσεων στο blog «massmedia-gr» (σημ. Δε σταματάμε, παύουμε επ’ αόριστον).

Η τελευταία ανάρτηση θα είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί όταν ο «μετρητής ανάταξης»  (βλ. κεφαλίδα ιστολογίου) θα έχει σβήσει (δηλ. σε 5 ημέρες από σήμερα) και η προτελευταία θα γίνει αύριο.

Αύριο θα παρουσιάσουμε μια μελέτη πάνω στα ντοκουμέντα που προσκόμισαν ενεργοί πολίτες, προκειμένου ν' αποδείξουν την αθωότητα ενός συμπολίτη τους που ενοχοποιήθηκε ψευδώς από τους θεσμικούς «υπερασπιστές» του.

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά κρατικής αυθαιρεσίας (σημ. αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας): ζαρντινιέρα, πράσινα παπούτσια, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, φοιτητής με τις πιτζάμες επικοινωνούνται δια των ΜΜΕ ως μεμονωμένα συμβάντα θερμοκέφαλων αστυνομικών κι έτσι προσπερνιούνται απ’ όλους μας ελαφρά τη καρδία.

Για να δούμε, πόσο τυχαίες είναι οι συμπεριφορές των δυνάμεων καταστολής που περιφρουρούν τη «Δημοκρατία» μας;

Εμείς δεν είχαμε την «τύχη» να ζήσουμε τις πρακτικές της Χούντας. Θέλουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν αυτοί που τις βίωσαν, οι ζωντανοί της γενιάς του πολυτεχνείου… 

--------------------------------
Υ.Γ.
Προχθές, άλλη μια φίλη στην ανεργία (άσχετο;)

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Η κρίση και οι κροίσοι

Σφίξανε τα πράγματα, άλλαξαν οι καιροί. «Δύστυχος επτωχεύσαμεν», όχι μόνο από χρήμα, άλλα κι από ευεργέτες. Σ’ εποχές δυσκολότερες, τούτη η δύσμοιρη η χώρα, είχε την αμέριστη συμπαράσταση εκείνων των Ελλήνων που χαρακτηρίστηκαν «Ευεργέτες» ή «Εθνικοί Ευεργέτες», λόγο της σημαντικότατης συνεισφοράς τους στην πρόοδο της φτωχής (τότε) Ελλάδας.

Δείχνοντας περίσσευμα ψυχής (κάποιοι εξ αυτών) αφιέρωσαν ακόμη κι ολόκληρη την περιουσία τους για την ανάπτυξη της χώρας. Ορισμένοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους  τυχερούς διαχειριστές χρημάτων που δεν τους άνηκαν, αλλά που τους έλαχε η ευθύνη να τα διαχειριστούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της πατρίδας τους (κι όχι μόνο).

Με τις δωρεές τους (που εμπιστεύτηκαν στα χέρια έντιμων πολιτικών [σ’ άλλες εποχές…]) κατασκευάστηκαν οι βασικές υποδομές του κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, μουσεία). Συνέβαλλαν στην προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών, παρόλο που οι περισσότεροι ήσαν αγράμματοι ή τύγχαναν στοιχειώδους μόρφωσης.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)