Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης: Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών


Στερνά καλά, όλα καλά. Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου 2010, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Είσοδος Ελεύθερη).

Σε τούτη τη σύναξη να μη πάει κανείς: κανείς αριστερός, δεξιός ή κεντρώος. Δεν έχει χώρο αυτή η σύναξη για κανένα κομματιστή. Όσοι το αποφασίσουν, να πάνε ως Έλληνες, ν' ακούσουν ένα σύμβολο – αγωνιστή της Δημοκρατίας.

Αν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο τόπος, εξαιτίας της βαθιάς πολιτικής και πολιτειακής κρίσης, δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε ως μία γροθιά απέναντι στον χρόνιο πολιτικό αμοραλισμό και την κατάπτυστη ιδιοτέλεια και υποτέλεια που κατέστρεψαν την πόλη και τη χώρα, τότε θ’  αργήσουν πολύ «να σημάνουν οι καμπάνες»…

Όταν οι πολίτες βρίσκονται καθήμενοι στον καναπέ του σπιτιού τους, χαρακτηρίζονται από τα Π(αρωχημένα)ΜΜΕ ως αδιάφοροι, ενώ όταν διαδηλώνουν χαρακτηρίζονται ως βάνδαλοι κουκουλοφόροι. Για να δούμε, πως θα χαρακτηριστούν όσοι παρευρεθούν σε αυτή την ομιλία;  Στο χέρι των συνειδητοποιημένων πολιτών είναι να την καταστήσουν Ιστορική. Ο Μίκης απλώς ρίχνει τη σπίθα με την ελπίδα να εξελιχτεί σε φωτιά.

Είτε κάποιοι συμφωνούν, είτε όχι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας ακτινοβολίας και αυτή η πολιτική του παρέμβαση, στο βαθμό που θα εκφράσει την αλήθεια, το συναίσθημα, τον προβληματισμό και την ενώτητα των πολιτών, θα έχει έναν αντίκτυπο που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που πρέπει να ξαναβρεί τις αξίες της για ν’ αποκαταστήσει την οικουμενικότητά της, το πολιτιστικό και πολιτικό κύρος της.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μια φανταστική συνέντευξη: Ο Ουμπέρτο Έκο αναλύει σε τρεις διαστάσεις τη Δημοκρατική Συμμαχία

Ο Ουμπέρτο Έκο, παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και ακαδημαϊκός καθηγητής της Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια,  μας έδωσε μία ονειρική (στην κυριολεξία) συνέντευξη.
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Εικόνα 1

[mm-gr]: Κύριε Έκο, σας καλωσορίζουμε στο blog μας. Σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι η επιστημονική ανάλυση (με βάση τους κανόνες της Σημειωτικής) των πολιτικών συμβολισμών και των εννοιών που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία του νέου κόμματος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
 
[Eco]: Χαρά μου να σας βοηθήσω με τις αναμφισβήτητες γνώσεις που διαθέτω. 

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δύο κόμματα μία πολιτική για το ξεπούλημα, όσο-όσο, του ΟΣΕ

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Κ. Χατζηδάκης, Ε. Στυλιανίδης, Δ. Ρέππας: Και στον ΟΣΕ, δύο κόμματα μία πολιτική. Για να τον «εξυγιάνουν» θα τον «αναδιαρθρώσουν», δηλ. θα  τον διαλύσουν και κατόπιν θα τον πουλήσουν. Ιδιωτικοποίηση, αλλά αυτή τη φορά «Σοσιαλιστική».

Σε περίοδο «κρίσεως» – όπου τα πάντα ακριβαίνουν – οι «ευφυΐεις» πολιτικοί του τόπου, στο πλαίσιο της «λογιστικοποίησης» των κοινωνικών υπηρεσιών των μεταφορών, ξεπουλάνε το φθηνότερο μέσο μεταφοράς με πρόσχημα το «μνημόνιο» και τα μεγάλα ελλείμματα του οργανισμού που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες. 

Αυτοί που έκαναν τα πάντα, τα προηγούμενα χρόνια, για να απαξιωθεί στο μέγιστο βαθμό ο σιδηρόδρομος προσπαθούν να πείσουν ότι νοιάζονται για την διάσωσή του.

Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απλό και θα εκτελούνταν αργά ή γρήγορα είτε μας έπληττε η κρίση είτε όχι. Ένα μονοπώλιο μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ελλειμματικό: Αρκεί λίγη κακοδιαχείριση από ανίκανους – κομματισμένους διευθυντές, λίγη σπατάλη από την υπερκοστολόγηση έργων (των ημετέρων εργολάβων – νταβατζήδων), λίγη ανοργανωσιά από ανεκπαίδευτους υπαλλήλους και πολύ ατιμωρησία των ληστρικών τρωκτικών.

Αυτή ήταν η μεθοδολογία που κατέστησε ελλειμματικό τον ΟΣΕ. Και η ευθύνη βαραίνει τις ανάξιες κι επικίνδυνες κυβερνήσεις του δικομματισμού που πλέον ξεπουλάνε προδοτικά τον πλούτο της χώρας στη νέο-φεουδαρχική ελίτ, αδιαφορώντας για τις επιθυμίες και το πραγματικό συμφέρων των πολιτών.

Είναι σίγουρο πως σε μια ασύδοτη αγορά, ενός κράτους που είναι ανίκανο να ελέγξει την ιδιωτική πλεονεξία, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ  θα λειτουργήσει σε βάρος των ατομικών οικονομιών των πολιτών. Γι αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο ν' αποτραπεί.

Η λογική της μετατροπής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Μέσα Μαζικού Μαδήματος των χρημάτων του λαού δεν πρέπει να περάσει! Οι πολίτες οφείλουν ν’ αντισταθούν στην παραπληροφόρηση των προνομιούχων επικοινωνητών των ΜΜΕ, και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΣΕ κι όχι μόνο.



Διαβάστε επίσης:

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Angela Merkel: Επικίνδυνα ανεύθυνη...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ανίκανη ν’ ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων  που απαιτεί η οικονομική κρίση, κινείται κατακτητικά – χωρίς αίσθηση ιστορικής ευθύνης – κατά των οικονομικά ασθενέστερων Ευρωπαίων εταίρων της.

Η καγκελάριος, με την πολιτική της, κλονίζει τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στην ευρωπαϊκή ιδέα.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Το 1957, στη Συνθήκη της Ρώμης, γίνεται κοινά αποδεκτό ότι: Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, οι χώρες μέλη της ΕΟΚ, θα είναι ισότιμες σε ψήφους και η «Ένωση» θα κυβερνάται με βάση την «αλληλεγγύη που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση». Αυτό το δόγμα, που τόσο πολύ επέμενε να ψηφιστεί (το 1957) ο Ντε Γκολ, αμφισβητήθηκε δημοσίως από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «…η αλληλεγγύη δεν αποτελεί μονόδρομο».

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

2010: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!

(κάντε κλικ στο εικονίδιο του play)
Βίντεο από το ηλεκρονικό αρχείο της ΕΡΤ

Διαβάστε: Εδώ Πολυτεχνείο ή εκεί Πολυτεχνείο;

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το μήνυμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών: "Θρίαμβος" του δικομματισμού

Εδώ, σατιρίζοντας, δεν κρίνουμε τα πρόσωπα, αλλά τις πολιτικές τους. Όχι με χίλιες λέξεις, μόνο με εικόνες.

 (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Θρίαμβος του δικομματισμού (αλλά Βυζάντιο)

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές: Ηχηρό το μήνυμα των πολιτών...

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Το μήνυμα των πολιτών είναι ηχηρό και αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Όσους αδυνατούν να κατανοήσουν το πολιτικό μήνυμα της αποχής, θα τους βοηθήσουμε με ένα ερώτημα (ίσως ρητορικό): Επιλογή ή μονόδρομος η αποχή;


Διαβάστε επίσης:

    Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

    Γράμμα προς υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο

    περιφερειακές δημοτικές εκλογές 2010 μούτζα ψηφοδέλτιο

    Αγαπητέ φίλε και υποψήφιε Περιφερειάρχη ή Δήμαρχε,

    Είτε είσαι «ανεξάρτητος», είτε «ανεξάρτητος», είτε «ανεξάρτητος» κομμάτων, θα ήθελα να κατανοήσεις την αδυναμία μου να σε ψηφίσω σε αυτές τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

    Βλέπεις, εμένα δε με ρώτησαν εκ των προτέρων, οι κυβερνητικοί «Δημοκράτες», αν συμφωνώ με τη «διοικητική μεταρρύθμιση» του «Καποδίστρια» ή του «Καλλικράτη».

    Κατά τη δική μου υποκειμενική πιστοποίηση, η «μεταρρύθμιση» του «Καποδίστρια», που εξελίχτηκε σε «Καλλικράτη», αποβλέπει στην (περαιτέρω) αλλοτρίωση του πολίτη μέσω της κατάργησης της έννοιας της ιδιαίτερης πατρίδας την οποία αντικαθιστά με την έννοια του απρόσωπου – γραφειοκρατικού κράτους.

    Συνεπώς, σου ξεκαθαρίζω: Δε συμφωνώ με το αντιδημοκρατικά επιβαλλόμενο «Σχέδιο Καλλικράτη» και γι’ αυτό δεν επιθυμώ να συμμετέχω, εκ των υστέρων, σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Βέβαια, μεταξύ της παθητικής αποδοκιμασίας (δηλ. της αποχής) και της ενεργητικής αποδοκιμασίας (δηλ. της κατάθεσης άκυρου ψηφοδελτίου), θα επιλέξω την τελευταία ως συμβολική ενέργεια.

    Επιπλέον, επειδή συμβαίνει η διοικητική απορρύθμιση του «Καλλικράτη» να είναι παιδί του «Μνημονίου», η κατάθεση του άκυρου ψηφοδελτίου μου να θεωρήσεις ότι αποτελεί ενεργή αποδοκιμασία ΚΑΙ του αντι-λογικού «Μνημονίου», καθώς ΚΑΙ των υπευθύνων πολιτικών (και κομμάτων) που μας οδήγησαν σε αυτό.

    Με την ευχή οι λογικά και ελεύθερα σκεπτόμενοι συμπολίτες μου να πράξουν αναλόγως, σε χαιρετώ.

     
    Μετά «τιμής» και βαθιάς και αμέριστης «εκτίμησης»,

    Neuromancer

    -------------------
    Υ.Γ.
    Το εικονιζόμενο ψηφοδέλτιο είναι στις προβλεπόμενες διαστάσεις και μπορεί να το εκτυπώσει ο καθένας ελεύθερα. Καλή ψήφο... ;-)

    Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

    Η "τρομοκρατία" του "Πάμε Πακέτα"...

    (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
    τρομοκρατία πακέτα βόμβες