Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κοινωνική παραπλάνηση – εμπαιγμός ανέργων με επιταγές κατάρτισης (training voucher) του ΟΑΕΔ (διαδώστε το)

Όσοι ιστολόγοι θέλουν, ας βοηθήσουν με την αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης. Όσοι αναγνώστες μπορούν, ας την διαδώσουν μέσω Facebook, Google+, Twitter ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, για όποιους βουλευτές ευαισθητοποιηθούν και θέλουν να καταθέσουν ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, τους την έχουμε έτοιμη: σε μορφή pdf εδώ, και σε επεξεργάσιμη μορφή MS-Word εδώ (συμπληρώνουν μόνο τα στοιχεία τους).


Είσαι μακροχρόνια άνεργος; Έλα να σου κόψουμε το μάκρος της ανεργίας με μια Επιταγή Επαγγελματικής Κατάρτισης (training voucher), γιατί έτσι μας βολεύει στατιστικά. Αυτό θα έπρεπε να είναι το σλόγκαν του Υπουργείου Ανεργίας και Κοινωνικής Παραπλάνησης.

Προσοχή, όσοι άτυχοι δικαιούχοι βρίσκονται ανάμεσα στους 36.644 «ωφελούμενους» που το όνομά τους επιλέχτηκε να βρίσκεται στο «Μητρώο (δήθεν) Ωφελουμένων» του ΟΑΕΔ, της δράσης «Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης - training voucher – Κατάρτιση και Πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
  • (α) «Οι κάρτες ανεργίας όλων των ωφελουμένων(sic!), παύουν να είναι σε ισχύ από την έναρξη της κατάρτισης. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί ημερομηνία διακοπής της ισχύος της κάρτας ανεργίας».
  • (β) «Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, δηλαδή, μετά τη λήξη των μαθημάτων κατάρτισης και χωρίς την αναμονή των εξετάσεων πιστοποίησης μπορούν να εγγραφούν εκ νέου στα μητρώα των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισμού όπου θα εκδοθεί νέο δελτίο ανεργίας».
Τα παραπάνω απίθανα διευκρινίζονται συμπληρωματικώς σε έγγραφο του ΟΑΕΔ, με αρ. πρωτ.: Β116328/15.5.2012, που στάλθηκε σε όλα τα ΚΠΑ/ΚΠΑ2 και όλες τις περιφ/κές Δ/νσεις.

Όπως γίνεται φανερό η χρήση της λέξης: «ωφελούμενος», στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (ή δράση) και στα παρόμοια με αυτό, είναι πέρα για πέρα παραπλανητική και αποσκοπεί στη διαταραχή της κρίσης των ανέργων, προκειμένου να συμμετέχουν χωρίς αντιρρήσεις στη δράση. Για αυτό οι άνεργοι (ειδικά οι μακροχρόνια) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.


Κανένας νοήμων που είναι πολίτης δεν πρέπει να υποκύψει στους ανάλγητους πολιτικατζήδες και τους τεχνοκράτες τους, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το πλέγμα ενοχής που νοιώθουν οι άνθρωποι που δεν εργάζονται: δηλ. ότι ζουν σε βάρος των οικογενειών τους.

Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν πρέπει να συμβάλει στα στατιστικά τρικ (της ΕΛΣΤΑΤ), που αποσκοπούν στην τεχνητή μείωση της καλπάζουσας ανεργίας. Με τρικ στατιστικής δεν θα αποφευχθούν οι κοινωνικές συνέπειες της μάστιγας της «οικονομικής κρίσης».

Οι πολίτες αν συντονιστούν μπορούν να πιέσουν. Μια συντονισμένη άρνηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κοστίσει στους φετιχιστές των αριθμών –τους τεχνοκράτες– το ποσό των 44 εκατ. ευρώ.

Αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι το λογικό και το δίκαιο: Ό,τι ίσχυσε στην περίπτωση των ανέργων που εργάστηκαν ως απογραφείς. Τότε έγινε ειδική ρύθμιση από τον υπουργό εργασίας και  οι απογραφείς διατήρησαν την κάρτα τους.

Η τιμή και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου αξίζει πολύ περισσότερα από 500 ευρώ. Τέρμα ο εμπαιγμός: ο καταρτιζόμενος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εργαζόμενος και το επίδομα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μισθός!


3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ιστολόγους και τους αναγνώστες που βοηθούν, με την αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης, στο να ενημερωθούν όσο περισσότεροι άνεργοι - δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης.

    Τα συμφέροντα είναι μεγάλα (44 εκατ. ευρώ είναι αυτά…) και δεν περιμένουμε από όσους προσβλέπουν σε έσοδα από διαφημίσεις (βλ. παρωχημένος Τύπος) να ασχοληθούν όπως πρέπει με το θέμα του εμπαιγμού των ανέργων.

    Το πολύ πολύ, να δώσουν βήμα σε κανένα κυβερνητικό παπαγαλάκι που θα προσπαθήσει να μπαλώσει τα αμπάλωτα. Που θα προσπαθήσει να κάνει τη νύχτα μέρα, κοροϊδεύοντας την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεταφέρουμε ένα σχόλιο από την αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης που έγινε στο olympia.gr

    Ο σχολιαστής Κώστας γράφει:

    "Μια μικρή ανακεφαλαίωση:

    Τι μου είπαν από τον ΟΑΕΔ: «Κατά την έναρξη των σεμιναρίων η κάρτα διαγράφεται και κατά την λήξη βγαίνει καινούργια και δίνεται μια βεβαίωση που πιστοποιεί την ανεργία για το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εξαρτάται από τον εκάστοτε φορέα εάν θα κάνει δεκτή ή όχι την βεβαίωση»

    Τι μου είπαν από την ΔΕΗ (για κοινωνικό τιμολόγιο): «Η βεβαίωση δεν θα γίνει δεκτή. Το κοινωνικό τιμολόγιο χάνεται αυτομάτως με την διαγραφή της κάρτας και πρέπει να περιμένω 12 μήνες για να το ξαναδιεκδικήσω»

    Τι μου είπαν από την εφορία (για χαράτσια κτλ): «Η βεβαίωση δεν θα γίνει δεκτή.Τα χαράτσια πληρώνονται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ και πρέπει να περιμένω 12 μήνες για να διεκδικήσω οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή»

    Τι μου είπαν από την πρόνοια (για ασφάλιση): Η βεβαίωση δεν θα γίνει δεκτή. Η ασφάλιση χάνεται αυτομάτως με την έναρξη των σεμιναρίων. Πρέπει να περιμένω ένα χρόνο για να μπορέσω να ξαναασφαλιστώ.

    - Δεν γνωρίζω τι ισχύει για τους υπόλοιπους φορείς. Η βεβαίωση μπορεί να γίνεται δεκτή για την μοριοδότηση εργασίας (ΑΣΕΠ κτλ)
    - Προσωπικά και μόνο που χάνω την ασφάλεια υγείας μου είμαι σε τεράστιους μπελάδες.
    - Μπορεί οι υπάλληλοι που μίλησα τηλεφωνικώς από τον κάθε φορέα να ήταν μπαγλαμάδες και να μην ήξεραν τι τους γίνεται. Την Δευτέρα θα προσπαθήσω να μιλήσω ξανά από κοντά με τους υπεύθυνους του κάθε φορέα. Συνιστώ στον κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει το ίδιο."


    (κλικ εδώ για να δείτε το σχόλιο στο olympia.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.