Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο


Με σημαντική καθυστέρηση, το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο κατά την περίοδο 1916-1923.

Η Τουρκία, με την καθοδήγηση της Γερμανίας που ήταν σύμμαχός της την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφάρμοσε από τα πιο βάρβαρα προγράμματα εξολόθρευσης εθνοτήτων, προκειμένου να επιτύχει την πλήρη οθωμανοποίηση των λαών της Τουρκίας.

Οι συστηματικές θηριωδίες του κεμαλικού  καθεστώτος προκάλεσαν την απώλεια 353.000 Ελλήνων Ποντίων. Το απερίγραπτο έγκλημα δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα διεθνώς, για αυτό ο αγώνας όλων πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο μεθοδικά.  

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Θα θυμόμαστε πάντα τους δολοφονημένους –από το παρακράτος– υπαλλήλους της Marfin


Οι νεκροί είναι εκεί. Αλλά ορισμένοι δημοσιογράφοι, ενώ δήθεν θυμούνται τους νεκρούς, δεν φαίνεται να θυμούνται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης – τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που συνέβαλαν στο να χαθούν τρεις συν ένας άνθρωποι. Κι επειδή δεν το θυμούνται εκείνοι (ενν. το πολιτικό πλαίσιο της εποχής), θέλουν να το ξεχάσουμε κι εμείς. Αμ δε!

(Θα ήταν ενδιαφέρον να βρούμε τι έγραφαν τότε οι συγγραφείς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα κείμενά τους.)

Βεβαίως, οι τρεις υπάλληλοι της Marfin δεν υπήρξαν θύματα της κρατικής βιαιοπραγίας. Η κρατική βία εφαρμοζόταν τότε –στις 5 Μαΐου του 2010– προς κάθε πολίτη που διαδήλωνε ειρηνικά στο δρόμο, κατά των καταστροφικών και αντισυνταγματικών μέτρων της μνημονιακής κυβέρνησης του Γ. Α. Παπανδρέου. Ωστόσο, το φασιστικό παρακράτος του συστήματος δρούσε ανάμεσα στον κόσμο, κριμένο πίσω από τις κουκούλες του. Έψαχνε μια αφορμή για να εκτονώσει την επικίνδυνη κοινωνική ένταση με έναν τρόπο που θα έσπερνε ταυτόχρονα την καχυποψία στην κοινωνία που προσπαθούσε να ανακτήσει την αλληλεγγύη της.

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η Μιράντα Ξαφά θα μηνυθεί για παραβίαση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα;


Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο για οικονομικά θέματα: newmoney.gr, υπάρχει μια σημαντική είδηση. Η ιδιαιτέρως προσφιλής στα συστημικά ΜΜ’Ε’ οικονομική αναλύτρια, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting, η κα. Μιράντα Ξαφά, παραδέχτηκε δημόσια –σε εκδήλωση του London School of Economics, στις 2 Μαΐου 2015– ότι έχει τραβήξει όλα τα χρήματά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, η κα Ξαφά, με κυνισμό υπεραμύνθηκε της δήλωσής της, λέγοντας σε δημοσιογράφο του εν λόγω ιστοτόπου: «Δεν θεωρώ ότι είναι πατριωτικό καθήκον να ρισκάρω τις καταθέσεις μου, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο εθνικής ανάκαμψης. Αντίθετα, μόνο πιεζόμενοι(sic) από την έλλειψη ρευστότητας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι εξελέγη με ανεφάρμοστες υποσχέσεις».

Τη δήλωσή της επανέλαβε και σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, όπου πρόσθεσε ότι: «η κυβέρνηση κάνει ανεπανόρθωτο κακό στην ελληνική οικονομία με τις εξαγγελίες ότι θα πάρει πίσω επίπονες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως στην υγεία και την παιδεία».

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015