Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Ζήτω η Γαλλία – σώθηκαν (και) οι Γάλλοι…

Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές «ξεκάθαρα» αναδείχτηκε νικητής ο Εμανουέλ Μακρόν με 66%. Και αυτό, όπως μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες και οι πολιτικοί που εμφανίζονται στα ΜΜ’Ε’, είναι «ευοίωνο» σημάδι για το μέλλον: της δημοκρατίας, της Γαλλίας, του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με άλλα λόγια, κατά την άποψη των «ειδικών», είναι «άριστος» οιωνός που οι Γάλλοι επέλεξαν έναν νεοφιλελεύθερο τεχνοκράτη να τους κυβερνήσει νομοθετώντας αντιδημοκρατικά με προεδρικά διατάγματα, αντί να επιλέξουν την ακροδεξιά αντίπαλό του που θα τους κυβερνούσε εξίσου αντιδημοκρατικά με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Είναι πολύ «ευοίωνο» σημάδι το γεγονός ότι οι Γάλλοι, μεταξύ «Στουρνάρα» και  «Μιχαλολιάκου», επέλεξαν τον Γάλλο «Στουρνάρα». Είναι «λαμπρό» το μέλλον κάθε λαού όταν οδηγείται να «διαλέξει» μεταξύ δύο όψεων του ίδιου νομίσματος. «Νίκη της δημοκρατίας!» γράφουν οι φυλλάδες. Σώθηκαν (και) οι Γάλλοι…

Μπροστά στις υπερ-προβαλλόμενες απόψεις: των «επώνυμων» δημοσιογράφων, των «βαθυστόχαστων» επιστημόνων και των «διαπρεπών» πολιτικών, τι δύναμη μπορεί να έχει η αντίθετη γνώμη ενός άγνωστου και ψευδώνυμου ιστολόγου; Μα φυσικά καμία, δυστυχώς. Άρα το βασικό πρόβλημα παραμένει. Θα το περιγράψω με τα λόγια του Φράνκλιν Άνταμς: «Το πρόβλημα με αυτή τη χώρα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί [και όχι μόνον] που πιστεύουν, με  μια σιγουριά που βασίζεται στην εμπειρία, ότι μπορεί κανείς να κοροϊδεύει όλους τους ανθρώπους και πάντα»…

Για τη «ξεκάθαρη» νίκη του Μακρόν, που ήταν αποτέλεσμα επιλογής μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, έχει σχόλιο ο ψευδώνυμος ποιητής: «[…] Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωση του. […]» (Οδυσσέας Ελύτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.