Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Πάρε με, όταν φτάσεις... στην κάλπη

 (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Είσαι ένας εγωπαθείς ανθρωπάκος; Τότε για εσένα πάντα η σκοπιμότητα θα είναι πάνω από τον σκοπό και θα αναρωτιέσαι στη μίζερη ζωή σου με τον τρόπο που ανέδειξε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ποιος είναι ο σκοπός του αγώνα τούτου; Έτσι ρωτάει ο κακομοίρης, συμφεροντολόγος πάντα, νους του ανθρώπου, ξεχνώντας πως η Μεγάλη Πνοή δε δουλεύει μέσα σε ανθρώπινο καιρό, τόπο κι αιτιότητα». Αυτό που οφείλεις να γνωρίζεις είναι γνωστό ήδη στον ανώτερο άνθρωπο, δηλ. στον ευσυνείδητο πολίτη: συμφέρον που δεν συνδέεται με το κοινό καλό, είναι ανήθικο συμφέρον.

Όσοι λαθεμένα σκέφτονται να μην προσέλθουν στην κάλπη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, είναι καλό να αναθεωρήσουν. Διότι «η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία» (Montesquieu).

Όλοι στις κάλπες, λοιπόν, για να θριαμβεύσει η πλειοψηφία των πολιτών και όχι η μειοψηφία των κολλητών και των κουμπάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.