Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Κυριακή 20 Απριλίου 2025

Κυριακή του Πάσχα, η Κυριακή η Όγδοη, η Ανέσπερη - Χριστός Ανέστη!


Η έναρξη της Τελετής της Αναστάσεως (12:00 π.μ. – 2:00 π.μ.) γίνεται με την αφή του Αγίου Φωτός και τη μετάδοσή του από τον λειτουργό. Συγχρόνως ακούγεται ο ύμνος: «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός». Περάσαμε ήδη (και ημερολογιακά) στην Κυριακή τη Μία των Σαββάτων, την Ημέρα Κυρίου, την Κυριακή την Όγδοη, την Ανέσπερη, την Αιώνια, την πρόγευση του Παραδείσου της Βασιλείας των Ουρανών. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια. Εορταζέτω γουν πάσα κτίσις την έγερσιν Χριστού εν η εστερέωται».

 
- «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», η νικητήρια κραυγή
- «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΥΡΙΟΣ»
 
Το πρωί (ή συνήθως το απόγευμα) τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες. Κάνοντας με αυτό τον τρόπο συμβολικά γνωστή σε όλη την οικουμένη την κατανίκηση του θανάτου από τη Ζωή και την απαρχή της εποχής της Καινής Διαθήκης.

Χρόνια Πολλά - Χριστός Ανέστη!

Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μ. Σάββατο

Πρωί: Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου 
Εσπέρας : Παννυχίς (11:00μ.μ. - 12:00π.μ.)


Το πρωί του Μ. Σαββάτου έχουμε τον Εσπερινό της Αναστάσεως (το προανάκρουσμα της Αναστάσεως, τη λεγομένη «1η Ανάσταση»).

Ο ιερέας ντυμένος με λευκά άμφια ψέλνει το δοξαστικό τροπάρι: «Ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι» και σκορπάει δάφνες, ενώ οι καμπάνες ηχούνε χαρμόσυνα. Η κτίση προσμένει τη λύτρωση από τη φθορά και το θάνατο.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μεγάλη Παρασκευή

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος του Μ. Σαββάτου

Επισφράγιση της Σαρακοστής και η έναρξη της Πασχαλινής περιόδου. Εορτάζουμε:
  • Την Ταφή του Κυρίου και
  • Την Κάθοδό Του στον Άδη (Μ. Σάββατο), όπου κήρυξε στους νεκρούς
Το πρωί της Μ. Παρασκευής, τελούνται οι ακολουθίες: «Μεγάλαι Ώραι» και στις 12:00 το μεσημέρι ο «Εσπερινός Αποκαθηλώσεως».

Το βράδυ, στον Όρθρο (του Μ. Σαββάτου) ψάλλονται τα αναστάσιμου χαρακτήρα Εγκώμια της Ακολουθίας του Επιταφίου και γίνεται η περιφορά αυτού.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μεγάλη Πέμπτη

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος της Μ. Παρασκευής

Tο Θείο δράμα: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας…»

Κορύφωση του Θείου δράματος: Αφ’ εσπέρας, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, τελείται η «Ακολουθία των Παθών». Διαβάζονται οι δώδεκα ευαγγελικές περικοπές, γνωστές ως δώδεκα ευαγγέλια, που περιγράφουν τα φρικτά Πάθη του Σωτήρος:
  • Τα πτυσίματα
  • Τα μαστιγώματα
  • Τις κοροϊδίες
  • Τους εξευτελισμούς
  • Τα κτυπήματα
  • Το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως
  • Τη Σταύρωση και
  • Το θάνατο του Σωτήρος Χριστού.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μεγάλη Τετάρτη

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος της Μ. Πέμπτης

Προβάλλονται τέσσερα γεγονότα:
  • Ο Ιερός Νιπτήρας, το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο. Διδάσκει την ταπεινοφροσύνη, τη διακονία και την προσφορά.
  • Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
  • Η Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
  • Η Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή η αρχή του Πάθους του Κυρίου.
Διαβάστε για τη Μ. Εβδομάδα με κλικ εδώ

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μεγάλη Τρίτη

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος της Μ. Τετάρτης
 
Ακούγεται το ανεπανάληπτο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής: «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις…». Ο πιστός βιώνει το μυστήριο της Μετάνοιας και της Συγχωρήσεως. Ο άνθρωπος ελεύθερα συναντά τη συγγνώμη του Θεού και εμφορείται με την ατελεύτητη και ασύνορη αγάπη Του.

Διαβάστε για τη Μ. Εβδομάδα με κλικ εδώ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Μεγάλη Δευτέρα

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος της Μ. Τρίτης

Προβάλλονται δύο παραβολές:
  • Των Δέκα Παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που διδάσκει την εγρήγορση, την πίστη και τη φιλανθρωπία.
  • Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που διδάσκει τους άνθρωπους να είναι πνευματικά εργατικοί και μέσα από την καλλιέργεια ν' αυξήσουν τα πνευματικά τάλαντα που τους δόθηκαν.
Διαβάστε για τη Μ. Εβδομάδα με κλικ εδώ

Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Μεγάλη Εβδομάδα - Κυριακή των Βαΐων

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθος της Μ. Δευτέρας
 Κυριαρχούν δύο γεγονότα:
  • Η ιστορία του Ιωσήφ του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και την ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του τον ίδιο το Χριστό και το πάθος Του.
  • Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Θέλει να τονίσει στον άνθρωπο το νόημα των καρποφόρων έργων της αγάπης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς που βρίσκονται στον αντίποδα των θύραθεν – άκαρπων έργων και αρετών.

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα εκούσια Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, τον σταυρικό θάνατο και την ένδοξη Ανάστασή Του. Ονομάζεται «Μεγάλη» γιατί τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο. Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι οι πιο ιερές του εκκλησιαστικού έτους.


Λειτουργικός χρόνος της Μεγάλης Εβδομάδας 
Είναι γνωστό ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα εκκλησιαστικά πράγματα θεωρούνται κατά δύο τρόπους: κατ’ ακρίβεια και κατ’ οικονομία. Η Εκκλησία, κατ’ οικονομία (φιλάνθρωπα σκεπτόμενη), προκειμένου να διευκολύνει όσο περισσότερους πιστούς στην παρακολούθηση των Ακολουθιών, επέτρεψε με την έναρξη της Μ. Εβδομάδας την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. Οπότε, την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας, τη Μ. Δευτέρα το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Τρίτης κ.ο.κ.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Διαδήλωση για τα Τέμπη -- θυμάμαι και λυπάμαι

-- Αγκαλιά του χρόνου -- 

Στις ράγες γράψαν Ελλάς

Εκείνη ρώταγε: Που πας; 

Μα δεν βλέπεις τις σκουριές;

Κάτω απ’ τις ρόδες τις στραβές;

--

Μάνα δεν έχω επιλογή

Πάω ταξίδι σ’ άλλη γη

Μες τη βαλίτσα έβαλα

Τα όνειρα που μετέβαλα

--

Να πάρεις το τρένο του «μετά»

Που ο χρόνος του δεν σταματά

Το τρένο αυτό το βιαστικό 

Έχει κακό προορισμό 

--

Πνίγομαι, μάνα, δεν μπορώ

Θέλω οξυγόνο για να ζω

Πάω ταξίδι σε άλλη γη

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή

--

Σπλάχνο μου σε γλυκοφιλώ

Ελπίζω να σε ξαναδώ

Σε τρένο όμως να μη μπεις

Καλό ταξίδι επιστροφής…


(Νευρομάντης  - 27/2/2025)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

ΑΣΕΠ 8Κ/2024 bordello: Η κυβέρνηση δεν είναι διαθέσιμη

 (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Αίσχος! Η κοροϊδία δεν έχει τέλος σε τούτη τη δύσμοιρη τη χώρα!

Πρόσφατα ο ΑΣΕΠ ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την προκήρυξη 8Κ/2024, δήθεν για να διευκολύνει  τους υποψηφίους. Μια προκήρυξη που αφορά 2.217 θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας που μαστίζει τη χώρα. Παρόλα αυτά, τέτοιες προκηρύξεις δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες που ελπίζουν σε εργασιακή αποκατάσταση. Παρόλο που οι περισσότεροι από τους υποψηφίους πιστεύουν ότι οι προκηρύξεις είναι για το θεαθήναι, δηλ. οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί από τους κομματικούς ημέτερους που μπαίνουν από τα "παράθυρα".

Τι έγινε σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, την τελευταία ημέρα της παράτασης; Μα φυσικά το ηλεκτρονικό σύστημα κατέρρευσε! Η σελίδα του ΑΣΕΠ "έπεσε" περίπου στις 11:00πμ, εμφανίζοντας το μήνυμα "Server unavailable"! Οι υποψήφιοι, στην προσπάθειά τους να υποβάλουν την αίτηση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σύστημα που δεν λειτουργούσε. Ενώ, όταν αποκατέστησαν τη βλάβη, το σύστημα "σερνόταν" - ήταν πάναργο! Είναι σίγουρο ότι οι "ειδικοί" του κράτους για άλλη μια φορά θα μεταβιβάσουν την ευθύνη στους πολίτες που προσήλθαν κατά χιλιάδες την τελευταία στιγμή.

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Πρόκειται για εμπαιγμό όχι άνευ προηγουμένου, διότι ο εμπαιγμός σε τούτη τη χώρα έχει πολλά προηγούμενα και θα έχει και πολλά επόμενα. Οι ανεύθυνοι του ΑΣΕΠ, αντί να διασφαλίσουν τη συνεχή και ομαλή λειτουργία του συστήματος, επέδειξαν τη γνωστή αδιαφορία, αφήνοντας τους πολίτες στη βάσανο της αβεβαιότητας. Κατόπιν, προφανώς μετά από έντονες διαμαρτυρίες, έπραξαν το αυτονόητο δίνοντας νέα παράταση μέχρι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 στις 14:00.   

Και δεν είναι μόνο ο ΑΣΕΠ που δυσλειτουργεί. Οι ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, περιμένοντας στις ψηφιακές ουρές του Ψηφιακού Κράτους που ψηφιοποίησε τη γραφειοκρατία του δεν είναι τυχαίες· δεν οφείλονται σε τεχνικές αστοχίες, αλλά είναι αποτέλεσμα συνειδητών πράξεων περιφρόνησης προς τους πολίτες. Είναι συμπτώματα μιας βαθύτερης παθογένειας στην κρατική οργάνωση και λειτουργία.

Ας εμπεδωθεί από όλους: Όταν οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών της συστημάτων, οι πολίτες αισθάνονται ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Κάθε τεχνική αδυναμία μεταφράζεται σε πολιτική αδυναμία διακυβέρνησης. Οι πολίτες μεταφράζουν, ή πρέπει να μεταφράζουν, το μήνυμα: "Server unavailable", ως "Government unavailable" (Η κυβέρνηση δεν είναι διαθέσιμη)!