Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η δημοσκόπηση, της δημοσκόπησης, τη δημοσκόπηση, ΔΗΜΟΚΟΠΗΣΗ

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Όχι άλλη δημοσκόπηση, όχι άλλο κάρβουνο στη μηχανή του δικομματισμού!

Η ψαλίδα του δικομματισμού ανοίγει, η ψαλίδα του δικομματισμού κλείνει, η ψαλίδα ανοιγοκλείνει. Το μήνυμα, η επιβαλλόμενη εντολή δια των σφυγμομετρήσεων είναι: δικομματισμός και αυτοδυναμία. Έτσι θα βγει (δήθεν) η χώρα από το πολιτικό τέλμα.

Τα γκάλοπ λέγεται ότι αποτελούν «πολιτικά εργαλεία» που καταγράφουν αντικειμενικά την τρέχουσα άποψη του πολίτη και βοηθούν τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους να διαμορφώσουν μια εικόνα για τις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Η άποψη αυτή είναι ένα μύθευμα. Αν οι δημοσκοπήσεις ήταν εργαλεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα επιτελεία των δημοσιογραφικών οργανισμών, των πολιτικών και των κομμάτων, τότε θα καταναλώνονταν εσωτερικά.

Η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων αποβλέπει στη χειραγώγηση του πολίτη. Τα γκάλοπ γίνονται μέρος του μηχανισμού της προπαγάνδας, λειτουργώντας ως εργαλεία μετασχηματισμού της γνώμης του κοινού σε κοινή γνώμη.

Η επίτευξη του στόχου της «πλύσεως των εγκεφάλων» των παθητικών δεκτών συντελείται με απαράμιλλη μεθοδικότητα.
  • Στην αρχή καταγράφονται ποσοτικά: η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση, η αποδοκιμασία του λαού.
  • Κατόπιν το υποβολιμαίο σχόλιο του «έγκριτου δημοσιογράφου» δημιουργεί το άλλοθι της «αρνητικής πραγματικότητας».
  • Ακολουθεί μια σειρά υπερβολικά μεγάλου αριθμού δημοσκοπήσεων με παρόμοια ερωτήματα (συχνά καθοδηγητικά) ώστε ο πολίτης να «εκπαιδευτεί» σταδιακά στη μηχανική, απ’ ένα σημείο και μετά, απαντητική διαδικασία.
  • Για να κρατιούνται οι απαραίτητες «πισινές» τα γκάλοπ διανθίζονται από αντιφατικά στοιχεία, ώστε μέσα από την ασάφεια να κατοχυρώνεται η Πυθία (δηλ. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων).
Ο έλεγχος της ορθής τήρησης των επιστημονικών προαπαιτούμενων για την πιστοποίηση του αδιάβλητου στη διαδικασία της επιλογής του δείγματος είναι από δύσκολος έως αδύνατος. Ιδιαίτερα οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που αφορούν σε πολιτικές απόψεις ενός δυνάμει ψηφοφόρου είναι εξ ορισμού επιστημονικά «ασθενείς» για να μην πούμε απαράδεχτες. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο (ή/και ανόητο) να απαντηθούν με ειλικρίνεια ερωτήματα πολιτικής ή κομματικής συμπάθειας από άτομα των οποίων τα στοιχεία ταυτότητας είναι δυνητικά γνωστά μέσω του τηλεφωνικού αριθμού του κληθέντος.

Το μιντιακό γεγονός (media event) των δημοσκοπήσεων, από τη στιγμή που δε μπορεί να εξακριβωθεί αν στηρίζεται επιστημονικά ή είναι κατασκευασμένο, αναντίρρητα αμφισβητείται. Οτιδήποτε δε μπορεί να επαληθευτεί, ή διέπεται από αμφισημία, δύναται να χρησιμοποιηθεί δημαγωγικά για να σκοτίσει και να αλλοιώσει την κρίση του λαού. Συνεπώς, μια τέτοια διαδικασία δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι «ΔΗΜΟΚΟΠΗΣΗ» την οποία οι αμοραλιστές δημοκόποι θα χρησιμοποιήσουν ως αντικείμενο ιδεολογικής χειραγώγησης. Διαμορφώνοντας και όχι καταγράφοντας τις πολιτικές απόψεις των πολιτών, πάντα κατά το δοκούν.

Πιστεύουμε πως οι πολίτες (ειδικά οι «τεχνολογικά εγγράμματοι» που έχουν ξεφύγει από την πεπατημένη οδό της παραδοσιακής (αν-)ενημέρωσης), δε θα επικαλεστούν κατόπιν εορτής το «στερνή μου γνώση…» και θα κολάσουν τους «θύτες» τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, όταν έρθει η ώρα να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, παρακάμπτοντας τις παρασημασμένες δημοσκοπήσεις «δημοκοπήσεις» που οδηγούν στην αβουλία, καλλιεργώντας τη μαζοποίηση.

Τα blogs μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες στους, διαφοροποιώντας τον τρόπο παρουσίασης των δημοσκοπήσεων (σημ. εμείς είμαστε της γνώμης να μην προβάλλονται καθόλου), προσθέτοντας κάτω από τα αναρτημένα γραφήματα ένα προειδοποιητικό μήνυμα (βλ. εικόνες που ακολουθούν). Με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον τα ελεύθερα – ακομμάτιστα blogs, θα αποφύγουν τη σύγκριση με τα φερέφωνα των συμφερόντων που διαχρονικά κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών στο φαύλο κύκλο του δικομματισμού και των πολιτικών με κληρονομικό χάρισμα.

Προειδοποιητικά μηνύματα για τα γραφήματα των δημοσκοπήσεων

Κάντε copy - paste τα παρακάτω banners:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.