Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Η Παναγιά η Σουμελά επέστρεψε!

Σήμερα, Δεκαπενταύγουστος του 2010, μετά από 88 χρόνια: «Λαλούν τα σήμαντρα, λαλούν και τα καμπάνας»… «Τριανταπέντε σήμαντρα και δεκαχτώ καμπάνας» λαλούν! Η Παναγιά η «Πρόσφυγας» επέστρεψε! Επέστρεψε η Σουμελιώτισσα στο σπίτι της την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγιάς Σουμελάς στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το σύμβολο επί 16 αιώνες του Ελληνισμού του Πόντου.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
θεία λειτουργία στην παναγία σουμελά

Και μαζί της επέστρεψαν οι χιλιάδες των Αργοναυτών, τα εγγόνια των εκπατρισμένων Ελλήνων του Πόντου, με τους κεμεντζέδες, τους ζουρνάδες, τα αγγεία και τα νταούλια τους. Για να εορτάσουν «του καλοκαιριού το Πάσχα», να σπάσουν τη σιωπή των 88 χρόνων, να πανηγυρίσουν την Παναγιά τους, την τρανέσα Παναΐα, την Παναΐα Σουμελά, «τ’ εμέτερον η Παναΐα».

Όλη η Ρωμιοσύνη χαίρεται με το κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική μονή (μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών) προεξάρχοντος για πρώτη φορά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Καθώς όλο το «Θεοτοκάριον» βρίθει από το ρήμα «χαίρω» ευχόμαστε η περίλαμπρη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι πάνω απ’ όλα πανήγυρις ζωής και αφθαρσίας, να εμπνεύσει τη χαρά και την ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους.

Χρόνια Πολλά!

NewNeuromancer


Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:


Απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργεία


Η Ομιλία του Οικουμενικού ΠατριάρχηΟ κεμεντζές σπάει τη σιωπή των 88 χρόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.