Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Θανάσης Βέγγος: ο «έμψυχος Καραγκιόζης» σήμερα απαθανατίστηκε στη μνήμη της καρδιάς μας…

Θανάσης Βέγγος massmedia-gr

Από σήμερα, ο μεγάλος καλλιτέχνης της υποκριτικής, ο Θανάσης Βέγγος θα τρέχει στη γειτονιά των αγγέλων… Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 χρόνων.

Ο Θανάσης Βέγγος, μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου, γεννήθηκε: στις 29 Μαΐου του 1927, στο Νέο Φάληρο του Πειραιά. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες Ηθοποιούς της «τραγικής κωμωδίας»: Καθώς ήταν ένας από τους ελάχιστους κωμικούς, που κατάφερε στους ρόλους του να συγκεράσει –εμφανώς κι επιτυχώς–  μαζί με το κωμικό και το δραματικό στοιχείο στους χαρακτήρες που υποδυόταν, επιβεβαιώνοντας πως η κωμωδία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Δεδομένης της απόψεως του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ ότι: «ο κινηματογράφος δεν είναι παρά ένα θέατρο σκιών τεχνικά ανεπτυγμένο», ο Θανάσης Βέγγος υπήρξε στις ταινίες του ο «έμψυχος Καραγκιόζης», όπως τον αποκάλεσε σε μια συνέντευξή του ο μεγάλος καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης (βλ. «Ιχνηλάτες», ΕΡΤ, 2011).

Καλό Παράδεισο, καλέ μου άνθρωπε!



Δείτε 20 από τις καλύτερες ατάκες του Θανάση Βέγγου:



Ευγένιος Σπαθάρης για τον Θανάση Βέγγο («Ιχνηλάτες», ΕΡΤ, 2011, Δαυίδ Ναχμίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.