Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Ρατσισμός: Η απύθμενη υποκρισία, αισχρών ατομιστών!

Ελλάδα, έτος 2013μ.Χ.: Στη Μανωλάδα – ένα χωριό του Ν. Ηλείας, 200 εργαζόμενοι (εργάτες αγροτικών εργασιών) πυροβολήθηκαν από τους υπανθρώπους ενός εξίσου υπάνθρωπου εργοδότη επειδή, όντας απλήρωτοι για 6 μήνες, διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους. Το αποτέλεσμα της απάνθρωπης ενέργειας ήταν 19 τραυματίες να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.


Επίτηδες δεν αναφέρθηκε προηγουμένως η εθνικότητα των εργατών (οι οποίοι έτυχε να μην είναι Έλληνες), για να κατανοηθεί έτσι το μέγεθος της αδικίας ακόμα κι από τους ελάχιστους προκατειλημμένους ιθαγενείς. Οι οποίοι αν και ήξεραν για τις αδικίες που διαπράττονταν από ορισμένους συντοπίτες τους, δεν μιλούσαν…

Η προκατάληψη –που τροφοδοτείται από την επιπολαιότητα, ή το δογματισμό, ή την αμάθεια, ή τη δειλία, ή την προπαγάνδα, ή την έλλειψη παιδείας, ή  το πλέγμα κατωτερότητας, ή τη μισαλλοδοξία, ή την ιδιοτέλεια– είναι επικίνδυνη διότι εύκολα οδηγεί στο ρατσισμό. Που διαιωνίζει με τη σειρά του την έχθρα και το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους.

Για τα αίτια του ρατσισμού λέγονται πολλά. Άλλοι τον αποδίδουν σε ψυχολογικά, άλλοι σε βιολογικά, άλλοι σε θρησκευτικά και άλλοι σε εθνικιστικά αίτια. Όμως, όλες οι παραπάνω εκδοχές, φαίνεται να είναι απλώς το περιτύλιγμα μέσα στο οποίο κρύβει ο φίλαυτος ρατσιστής το ατομικό του συμφέρον: οικονομικό ή πολιτικό. Με άλλα λόγια, το περιτύλιγμα είναι οι κάθε λογής ψεύτικες θεωρίες (ιδεολογίες) που κατασκευάζει ο πονηρός ρατσιστής για να υποδείξει στην κοινωνία τους αποδιοπομπαίους τράγους που δήθεν είναι υπεύθυνοι για τα δεινά της. Έτσι η κοινωνία δεν βλέπει τον πραγματικό εχθρό, που ζει ανάμεσά της σε βάρος της, αλλά τα θύματά του.

Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα από την ιστορία όπου οι ιδιοτελείς ρατσιστές στιγμάτισαν με τις πράξεις τους μικρές κοινωνίες, ή αμαύρωσαν ακόμα και πολιτισμούς ολόκληρων εθνών που τους ανέχτηκαν πιστεύοντας τα ψέματά τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τους μεγάλους γαιοκτήμονες των φυτειών στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του 19ο αιώνα, όπου με τη θεωρία περί κατώτερων και ανώτερων φυλών παρέτειναν το θεσμό της δουλείας κυρίως στη Ν. Αμερική (αφού στο Βορά είχε αποφασιστεί η κατάργησή του). Επίσης, στον ίδιο αιώνα, έχουμε την περίπτωση των Ναζί οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική χρεωκοπία της Γερμανίας, μετά την ήτα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετέτρεψαν σε ρατσιστικό ένα ολόκληρο έθνος με το ιδεολόγημα της Άρειας φυλής που το συνόδευε η φράση: «blut und boden» (αίμα και χώμα). Τέλος, θυμίζουμε το ρατσιστικό καθεστώς της Αφρικής όπου μέχρι πρόσφατα ο μη λευκός πληθυσμός βρισκόταν στο περιθώριο, καθαρά για λόγους οικονομικής εκμετάλλευσης.


Κατά συνέπεια στις μέρες μας, όπου παρατηρείται όξυνση των ανισοτήτων λόγο της οικονομικής «κρίσης» που διέρχεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, οι συνθήκες ευνοούν όσο ποτέ άλλοτε την εμφάνιση ρατσιστικών απόψεων από άτομα που κρυφά ωφελούνται από την «κρίση». Ωστόσο, ευτυχώς τα περιστατικά είναι μεμονομένα• δεν έχουμε φαινόμενο μαζικής ιδεολογίας ρατσιμού προς το παρόν.

Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, διαφορετικό από την περίπτωση της Μανωλάδας, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της υποκρισίας ορισμένων: Με τις μειώσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων που είναι νέοι ηλικιακά, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της διπλής εργασίας. Δηλ. οι δημόσιοι υπάλληλοι (συνταξιούχοι και μη) προκειμένου να συμπληρώσουν το μισθό ή τη σύνταξή τους εργάζονται κρυφά στον ιδιωτικό τομέα, καταλαμβάνοντας θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο σπουδών ή γνώσεων οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από οικονομικούς μετανάστες.

Είναι φανερό ότι από την πρακτική αυτή ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργοδότες που γλυτώνουν, μεταξύ άλλων, την καταβολή κανονικών μισθών και εισφορών. Όμως, αμφότεροι υποδεικνύουν, στους δύσμοιρους άνεργους Έλληνες του ιδιωτικού τομέα, τους «βρώμικους» και «άσχημους» μετανάστες ως την αιτία της ανεργίας τους. Απύθμενη υποκρισία, αισχρών ατομιστών που η ιδιοτέλειά τους τούς οδηγεί στην κατάντια του ρατσισμού!

Σε όλους αυτούς, αλλά και στην πολιτεία θα υπενθυμίσουμε το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ μέρους του Ο.Η.Ε. (το έτος 1948): «Όλοι οι άνθρωποι γενιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.»

Επίσης, στους Έλληνες Χριστιανούς θυμίζουμε τα λόγια του ιερού συγγραφέα, του 1ου κεφαλαίου της Αγίας Γραφής, όπου λέγει για τον άνθρωπο ότι ο Θεός τον έπλασε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» Του. Άρα, ο κάθε άνθρωπος είναι, καταρχάς και καταρχήν, εικόνα Θεού...

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να προσθέσω όμως πως εκτός από την απύθμενη υποκρισία των ιδιοτελών που χρεώνουν στους μετανάστες όλα τα δεινά που μας έχουν βρει,υπάρχει η επίσης απαράδεκτη υποκρισία όσων εκμεταλεύονται το συναίσθημα της συμπόνοιας που έχει έμφυτο ο μέσος άνθρωπος.
    Λες και έχουν πάρει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της ανθρωπιάς.
    Επαγγελματίες αντιρατσιστές με σίγουρη καριέρα σε κόμματα και ΜΚΟ.Αυτοί που συμπονούν το πεινασμένο μετανάστη είναι οι ίδιοι που επιδιώκουν να φέρουν κι άλλους σε μια χώρα που δε μπορεί να θρέψει ούτε τους ντόπιους.
    Τα λεφτά βλέπεις είναι πολλά και τα ψηφαλάκια χρήσιμα, από όπου κι αν προέρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.