Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα της Σκάλας: Η Google τιμά την Ελληνίδα prima donna

Η Google μας υπενθυμίζει, με το τιμητικό σκαρίφημα (doodle) στην κεντρικής ιστοσελίδας της, ότι αν ζούσε σήμερα (2/12/2013) η Μαρία Κάλλας θα γιόρταζε τα 90α γενέθλιά της.


Η Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, παγκοσμίως γνωστή ως Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 και απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι από καρδιακή ανακοπή.

Υπήρξε από τις πιο σπουδαίες υψίφωνες του 20ου αιώνα. Αν και τυπικά κατατάσσεται στις δραματικές κολορατούρα, «θα μπορούσε να τραγουδήσει τα πάντα» σύμφωνα με την άποψη του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Μέχρι και σήμερα είναι η πιο γνωστή τραγουδίστρια όπερας στον κόσμο. Στο περιοδικό TIME την είχαν αποκαλέσει: «αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της παγκόσμιας όπερας» και «μία γυναίκα για την οποία θα μπορούσε να είχε εφευρεθεί ο όρος prima donna».


Για μια τόσο μεγάλη καλλιτέχνιδα τα λόγια είναι περιττά. Η παρακαταθήκη που άφησε στο μουσικό είδος που υπηρέτησε είναι εύγλωττη. Η φωνή, η αλήθεια, η εκφραστική ειλικρίνεια της Ελληνίδας ντίβας τής όπερας μάγεψε και θα συνεχίσει να μαγεύει τους θαυμαστές της σε ολόκληρο τον κόσμο…

Η Μαρία Κάλλας κατάφερε να νικήσει το θάνατο μέσω της υψηλής μουσικής τέχνης στην οποία διακρίθηκε μετά από μακροχρόνια και εντατική προσωπική άσκηση. Το γεγονός ότι ήταν Ελληνίδα κάνει εμάς τους Έλληνες να αισθανόμαστε περηφάνια.

Όμως εκτός από περηφάνια θα έπρεπε να αισθανόμαστε και… ντροπή, για την κατάσταση στην οποία αφήσαμε να περιέλθει το νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, στον τέταρτο όροφο του οποίου έμεινε για οχτώ χρόνια (από το 1937 έως το 1945) η μεγάλη λυρική τραγουδίστρια.

Δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλά. Η σύγκριση των φωτογραφιών που ακολουθούν θα επιβάλει το αίσθημα της τροπής.

Δείτε καταρχάς την άριστη κατάσταση της βίλας Μενεγκίνι – Κάλλας, που βρίσκεται στη Sirmione  της Ιταλίας, στην οποία έζησε η Κάλλας μαζί με τον Μενεγκίνι από το 1950 μέχρι το 1959.



Και κατόπιν συγκρίνετε με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νεοκλασικό των Αθηνών, για το οποίο έγινε αναφορά προηγουμένως.



Καμία δικαιολογία γραφειοκρατικού τύπου δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει την κρατική ολιγωρία που είναι απολύτως ντροπιαστική για την Ελλάδα. Ολόκληρο το κτήριο, της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε ανακαινιστεί και αξιοποιηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.