Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ελεύθεροι πολιορκημένοι, στη νέα «εποχή εθνικισμού» (δεν είναι ανάρτηση, είναι «κατηγορώ»)

Νομίζουμε ότι στην ανάρτηση αυτή αποκαλύπτουμε μια πτυχή της "κρίσης" πέρα από την οικονομική για την οποία κανένας δεν μιλάει ανοιχτά. Ίσως γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια…

Με βαθιά θλίψη για όσα κακά συμβαίνουν σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή τη σημερινή εορτή της Κυριακής των Βαΐων, υπενθυμίσουμε και τιμούμε το παράδειγμα του μαρτυρικού Μεσολογγίου. Η πολιορκία του προτυπώνει, κατά κάποιο τρόπο, τη σημερινή κατάστασης της χώρας όπως θα την περιγράψουμε παρακάτω, πέρα από τη λεπτομέρεια του οικονομικού προβλήματος. Ο αγώνας των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι δίδαγμα για όλους τους λαούς, οι οποίοι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι για την ώρα της υπέρβασης• την ώρα της μεγάλης «Εξόδου»…



Εθνική αναξιότητα
Η Ελλάδα: ελλαδική και κυπριακή, για άλλη μια φορά στην ιστορία της βρίσκεται μόνη και πολιορκημένη από καταχθόνιους εχθρούς. Όταν ένας πολιτισμός ως έθνος στριμώχνεται από κάποιον άλλο που έχει βλέψεις επεκτατικές ο κίνδυνος είναι πάντα ο ίδιος: ο αφανισμός του πιο αδύναμου ή του πιο παθητικού.

Αδύναμα είναι τα έθνη που λόγω φυσικών ή τεχνητών συνθηκών έχουν χάσει την κοινωνική συνοχή τους – οπότε οι πολίτες τους δεν μπορούν να συναντηθούν σε κοινό «τόπο» (σκοπό) άρα δεν είναι αλληλέγγυοι και διχάζονται εύκολα, ή εκείνα που απαξίωσαν κουλτούρες και πολιτισμό – οπότε η κοινωνία τους κατέχεται από κρίση ταυτότητας• δεν αισθάνεται περηφάνια για τον πολιτισμό που κληρονόμησε ώστε να θέλει να τον διατηρήσει ή να τον εμπλουτίσει με καινούργια επιτεύγματα σοφίας, τέχνης, τεχνολογίας κτλ. 

Παθητικά είναι τα έθνη που στερούνται πολιτικής προστασίας• λ.χ., εξαιτίας δοσιλογικών κυβερνήσεων οι οποίες –έχοντας εξασφαλίσει ύπουλα το ακαταδίωκτο των δοσίλογων που τις απαρτίζουν– μπορεί να τελούν αδικήματα κατά της εθνικής οντότητας (κοινωνία ή κράτος) που απειλείται από τον «ιερό εγωισμό» (sacro egoismo) κάποιου αλλότριου επεκτατικού εθνικισμού. Και το βασικότερο ιδιότυπο αδίκημα που τελείται σε τούτη την περίπτωση, βάσει της εθνικιστικής αντίληψης που διαμορφώθηκε την εποχή του Διαφωτισμού και έπειτα, είναι της «εθνικής αναξιότητας».

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ρατσισμός: Η απύθμενη υποκρισία, αισχρών ατομιστών!

Ελλάδα, έτος 2013μ.Χ.: Στη Μανωλάδα – ένα χωριό του Ν. Ηλείας, 200 εργαζόμενοι (εργάτες αγροτικών εργασιών) πυροβολήθηκαν από τους υπανθρώπους ενός εξίσου υπάνθρωπου εργοδότη επειδή, όντας απλήρωτοι για 6 μήνες, διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους. Το αποτέλεσμα της απάνθρωπης ενέργειας ήταν 19 τραυματίες να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.


Επίτηδες δεν αναφέρθηκε προηγουμένως η εθνικότητα των εργατών (οι οποίοι έτυχε να μην είναι Έλληνες), για να κατανοηθεί έτσι το μέγεθος της αδικίας ακόμα κι από τους ελάχιστους προκατειλημμένους ιθαγενείς. Οι οποίοι αν και ήξεραν για τις αδικίες που διαπράττονταν από ορισμένους συντοπίτες τους, δεν μιλούσαν…

Η προκατάληψη –που τροφοδοτείται από την επιπολαιότητα, ή το δογματισμό, ή την αμάθεια, ή τη δειλία, ή την προπαγάνδα, ή την έλλειψη παιδείας, ή  το πλέγμα κατωτερότητας, ή τη μισαλλοδοξία, ή την ιδιοτέλεια– είναι επικίνδυνη διότι εύκολα οδηγεί στο ρατσισμό. Που διαιωνίζει με τη σειρά του την έχθρα και το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους.

Για τα αίτια του ρατσισμού λέγονται πολλά. Άλλοι τον αποδίδουν σε ψυχολογικά, άλλοι σε βιολογικά, άλλοι σε θρησκευτικά και άλλοι σε εθνικιστικά αίτια. Όμως, όλες οι παραπάνω εκδοχές, φαίνεται να είναι απλώς το περιτύλιγμα μέσα στο οποίο κρύβει ο φίλαυτος ρατσιστής το ατομικό του συμφέρον: οικονομικό ή πολιτικό. Με άλλα λόγια, το περιτύλιγμα είναι οι κάθε λογής ψεύτικες θεωρίες (ιδεολογίες) που κατασκευάζει ο πονηρός ρατσιστής για να υποδείξει στην κοινωνία τους αποδιοπομπαίους τράγους που δήθεν είναι υπεύθυνοι για τα δεινά της. Έτσι η κοινωνία δεν βλέπει τον πραγματικό εχθρό, που ζει ανάμεσά της σε βάρος της, αλλά τα θύματά του.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το FBI βρήκε ύποπτους τρομοκράτες και στην Ελλάδα...

Στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, το FBI δημοσιοποίησε μέσω Internet φωτογραφίες από τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι  βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Στις φωτογραφίες αυτές είναι μαρκαρισμένα κάποια ύποπτα άτομα που βρίσκονταν μεταξύ των ανυποψίαστων θεατών πρίν γίνουν οι εκρήξεις.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Το εν λόγω απάνθρωπο και καταστροφικό για την ελεύθερη ανθρωπότητα γεγονός (όπως το χαρακτήρισε και ο Σαμαράς στην ομιλία του στο Economist) δεν είναι το μοναδικό με θύματα αθώους ανθρώπους. Για αυτό ως έλληνες ιστολόγοι που είμαστε ζητήσαμε από τα σαΐνια του FBI να εντοπίσουν στην παρακάτω φωτογραφία τους χειρότερους –πιο αδίστακτους– τρομοκράτες που αιματοκύλισαν με μνημόνια μαζικής καταστροφής τον ελληνισμό: Ελλάδας και Κύπρου.
 
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Δεν ξέρουμε αν ο αναγνώστης τους βρήκε όλους τους υπόπτους, αλλά οι ειδικοί του FBI σε θέματα τρομοκρατίας τους βρήκαν με τη μία, και με μοναδικό κριτήριο τη φάτσα. Δείτε παρακάτω...