Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ποιους στοχεύει ο Ερντογάν;

Από τις 6 Ιουνίου και μέχρι τις 7 Ιουλίου 2016, δηλ. για 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, θα αναμεταδίδεται από το κρατικό θρησκευτικό κανάλι της Τουρκίας: TRT Diyanet, η ανάγνωση του κορανίου μέσα από την Αγία Σοφία· από το ναό σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Λέγεται ότι η προκλητική απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε αντίποινα για την αναγνώριση, από τη γερμανική Βουλή, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις. Ωστόσο, η εκκωφαντική σιωπή των Δυτικών δείχνει ότι δεν θεωρούν ιδιαίτερης σημασίας την αλλαγή της χρήσης της Αγίας Σοφίας. Το κτήριο της οποίας, όπως είναι γνωστό, από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο βάσει προεδρικού διατάγματος της κυβέρνησης του Μουσταφά Κεμάλ.

Η στάση των Δυτικών δικαιολογείται ιστορικά. Για ποιο λόγο οι απόγονοι των βαρβαρικών λαών που ίδρυσαν την «Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του γερμανικού έθνους», ως θεωρητικό υποκατάστατο της εξελληνισμένης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Νέας Ρώμης – Κωνσταντινουπόλεως, να διαμαρτυρηθούν για τη βεβήλωση της Μεγάλης Εκκλησίας – του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας – του μνημονικού τόπου της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης που άκμασε για χίλια και πλέον χρόνια;

Συνεπώς, με την ανίερη πρόκλησή του ο Ερντογάν δεν στοχεύει άμεσα ούτε τους Γερμανούς, ούτε όλους τους Ευρωπαίους, ούτε τους Αμερικανούς των ΗΠΑ. Στοχεύει ολοκάθαρά προς δύο κατευθύνσεις:
α) Στο εξωτερικό, προς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, κυρίως τους Έλληνες και τους Ρώσους
β) Στο εσωτερικό, προς τους υποστηριχτές του Κεμαλισμού, καθώς είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στο εκσυγχρονιστικό όραμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πολιτικού που θεωρείται από μεγάλη μερίδα Τούρκων ως ο πρωτομάστορας της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί των ΗΠΑ, αν πραγματικά δεν εγκρίνουν την επικίνδυνη δράση του Ερντογάν θα το αποδείξουν λαμβάνοντας μέτρα εναντίον του, προκειμένου να τον συνεφέρουν από τη μέθη της έπαρσης. Οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες, τώρα!

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς και να λάβει κι αυτή τα μέτρα της εναντίον όσων προσβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και όσων υποτιμούν τα παθήματα των Ελλήνων. Δεν είναι λιγότερο προσβλητική, από την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, η μη αναγνώριση από τη γερμανική βουλή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Γιατί δεν ζητήθηκε επισήμως, από την ελληνική κυβέρνηση, να αναγνωριστεί από τη Γερμανία και η γενοκτονία των Ποντίων; Γιατί κανείς (κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές) δεν διαμαρτυρήθηκε και προς τους Γερμανούς; Με ποιο σκεπτικό η γερμανική Βουλή δεν αναγνώρισε ως γενοκτονία και την εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.