Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η μάχη των Λειτουργικών Συστημάτων: Windows, Linux, iOS, Android

Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα (Λ.Σ.) στον τομέα της πληροφορικής; Είναι το θεμελιώθες λογισμικό που συνεργάζεται με πλήθος βοηθητικών προγραμμάτων λογισμικού (utility software) προκειμένου να γίνει εφηκτή η σωστή λειτουργία ένος υπολογιστικού συστήματος. Το Λ.Σ. είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του υλικού του υπολογιστή και των προγραμμάτων. Χωρίς Λ.Σ. δεν έχουμε λειτουργικό υπολογίστη. Άρα κάθε υπολογιστής χρειάζεται να έχει κάποιο Λ.Σ.


Τα Λ.Σ. είναι προιόντα λογισμικού, τα οποία οι κατασκευαστές τους αγωνίζονται να τα καθιερώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Έτσι ο ανταγωνισμός σε αυτό το είδος λογισμικού είναι μεγάλος.

Αν κουνήσετε ένα κομμάτι λάθος, χάσατε το παιχνίδι, λέει μια Κινέζικη παροιμία. Και η αλήθεια είναι ότι η Microsoft τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετά λάθη στρατηγικής, τυφλωμένη από την έπαρση που ήταν απόρροια της μέχρι τώρα επιτυχίας της. Ωστόσο, την παρτίδα του παιχνιδιού στον τομέα των Λ.Σ. δεν σκοπεύει να τη χάσει χωρίς μάχη. Παρόλο που εκτός από τα λάθη της έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον τις πολιτικές εθνικών κρατών και υπερεθνικών οργανισμών όπως η ΕΕ, καθώς και ομάδων πιέσεις που εναντιώνονται στις μονοπωλιακές τακτικές της ή άλλες αθέμιτες διαδικασίες επιβολής των τεχνολογιών της τόσο σε χρήστες όσο και σε προγραμματιστές.

Όλα δείχνουν ότι η Microsoft έχει εντοπίσει τη συγκεκριμένη αγορά-στόχο στην οποία έχει ακόμα, αναμφισβήτητα, πολύ μεγάλο μερίδιο. Ο εντοπισμός της αγοράς είναι και η αιτία των σημαντικών υποχωρήσεων στην εμφάνιση και λειτουργία της διεπαφής χρήστη (user interface) των Windows 10, στην αντικατάσταση του Internet Explorer από τον νέο περιηγητή (browser) Edge κ.ά.


Στην τελευταία έκδοση του Λ.Σ. για υπολογιστές, η Microsoft βάζει σε τάξη το χάος που η ίδια είχε δημιουργήσει στα προϊόντα της. Και επικεντρώνεται κυρίως στον κλάδο (βάσει λειτουργίας) των γενικής χρήσης υπολογιστών θέσης εργασίας (workstations), ο οποίος είναι διαφορετικός κλάδος από τους υπολογιστές εξυπηρέτησης (servers), από τις συσκευές πληροφοριών (information appliances) όπου ανήκουν λ.χ. τα έξυπνα κινητά (smartphones) και από τον κλάδο των συσκευών Διαδικτύου (Internet appliances) όπου ανήκουν λ.χ. οι ταμπλέτες (tablets).

Στο κλάδο, λοιπόν, των Λ.Σ. για workstations τα προϊόντα της Microsoft κατέχουν το 90% περίπου, δηλ. τη μερίδα του λέοντος. Με άλλα λόγια, στον συγκεκριμένο κλάδο, το Λ.Σ. των Windows δεν έχει προς το παρόν κανέναν αντίπαλο.


Ωστόσο, στον κλάδο των Λ.Σ. για servers, δηλ. για υπολογιστές ειδική χρήσης, πράγματι το ανάλογο Λ.Σ. της Microsoft (Windows Server) έχει μικρότερο μερίδιο αγοράς --περίπου 33%--, σε σχέση με τα γιουνιξοειδή (Unix-like) Λ.Σ. που κατέχουν συνολικά περίπου 67%* -- ειδικά στο Linux αντιστοιχεί περίπου το 40% (ίσως και λίγο παραπάνω). Η υπεροχή των γιουνιξοειδών Λ.Σ. στους Διακομιστές Διαδικτύου (Internet Servers) έχει κυρίως ιστορικά αίτια, και δευτερευόντως ποιοτικά και οικονομικά. Διότι το UNIX, εξαιτίας της δυνατότητας συνεργασίας με το σύνολο πρωτόκολλων Διαδικτύου TCP/IP, αποτέλεσε το πρώτο Λ.Σ. του Διαδικτύου, δηλ. το Λ.Σ. που εγκαταστάθηκε στους περισσότερους Διακομιστές που αποτελούσαν, από το έτος 1983 και μετά, το ARPANET: το μιλιταροστρεφές κλειστό δίκτυο από το οποίο προέκυψε το κοινωνιοκεντρικό και δημοκρατικό Internet.


Η Microsoft παρουσιάζει τη σημαντικότερη υστέρηση στο μερίδιο της αγοράς Λ.Σ. στους κλάδους: information appliances και Internet appliances, δηλ. σε συσκευές όπως είναι τα tablets και smart phones. Σε αυτούς τους κλάδους έχει μηδαμινό μερίδιο, καθώς το Λ.Σ. που κυριαρχεί εκεί είναι το, βασισμένο σε πυρήνα Linux, Android της Google με ποσοστό περίπου 53% και το iOS της Apple σε ποσοστό περίπου 40%.

Έτσι έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα. Αλλά η μάχη των λειτουργικών συστημάτων συνεχίζεται…

------------
*Για τον κλάδο των servers, ορισμένες στατιστικές δίνουν στα γιουνιξοειδή Λ.Σ. 79%, ενώ στα MS-Windows Server δίνουν 20%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.