Το όραμα μιας ιδιοφυΐας, του Stephen Wolfram, δημιουργού της εφαρμογής λογισμικού Mathematica, εκπληρώθηκε. Αν και βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, αβίαστα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η τεχνολογία λογισμικού (διαδικτυακή υπηρεσία) της χρονιάς. Για να μην πούμε της δεκαετίας.
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)Στις 15 Μαΐου 2009 στην Αμερική (ξημερώματα 16 Μαΐου στην Ελλάδα) λειτούργησε για πρώτη φορά η υπηρεσία WolframAlpha, στη διαδικτυακή τοποθεσία (site): www.wolframalpha.com.
Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική (προς το παρόν) στο είδος της Υπολογιστική Μηχανή Γνώσης (Computational Knowledge Engine).
Η επαναστατική αυτή τεχνολογία, όπως διατείνονται οι δημιουργοί της, αποτελεί σήμερα το πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου έργου κατασκευής λογισμικού που θα είναι σε θέση να προσφέρει άμεσα απαντήσεις σε ερωτήματα ή/και υπολογισμούς που θα αφορούν σε όλη τη συστηματική γνώση.
Πρόκειται, από τεχνικής απόψεως, για μία εφαρμογή σε μορφή διαδικτυακής υπηρεσίας που λειτουργεί ως διεπαφή (interface) μεταξύ του ανθρώπου και του γνωστού, στους επιστήμονες των θετικών επιστημών, προγράμματος Mathematica το ποίο είναι ο πυρήνας (kernel) και το εργαλείο ανάπτυξης της εφαρμογής.
Οι χρήστες μπορούν πλέον, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν το αυστηρό συντακτικό της γλώσσας του Mathematica, να διατυπώσουν ερωτήματα ή εξισώσεις με απλή - «ανθρώπινη» σύνταξη (στα Αγγλικά προς το παρόν) και να πάρουν όλες τις πιθανές απαντήσεις (σημ. όχι τους συνδέσμους για το που μπορούν να τις βρουν, όπως συμβαίνει στις μηχανές αναζήτησης).
Τα αποτελέσματα προκύπτουν με βάση ένα νέο είδος βασισμένων σε γνώση υπολογισμών (knowledge-based computing), όπου με τη χρήση ενσωματωμένων, στο Wolfram|Alpha, αλγορίθμων και αναπτυσσόμενων συλλογών από δεδομένα, υπολογίζονται οι απαντήσεις.
To Wolfram|Alpha είναι μια σημαντική – σημαντικότατη τεχνολογία, μοναδική στο είδος της, που θα συμβάλει, υποβοηθώντας ή βοηθώντας, το δύσκολο έργο της απόκτησης της γνώσης και της αλήθειας από τον άνθρωπο που την αναζητά.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στους παρακάτω υπερ-συνδέσμους:
- http://www.wolfram.com
- http://www.wolframalpha.com
- http://blog.wolframalpha.com
- http://www.wolframalpha.com/faqs.html
- http://www.wolframalpha.com/examples
(16 Μαΐου 2009)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.