Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα η ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου. Βίντεο αφιερωμένο στη μνήμη τουςΣαν σήμερα, δύο ημέρες μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η διορισμένη από το δικτατορικό καθεστώς κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη, μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδωνος Ζουρνατζή, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι  ο αριθμός των νεκρών ανέρχονταν σε 11 και των τραυματιών σε 138.

Ο Σπ. Σουρνατζής, επανέλαβε την ομολογία του για την ύπαρξη νεκρών, κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, στην εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης: «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»:
«[…] Αυτά γίνονται η ώρα δύο δυόμισι, ώρα έξι γίνεται η πρώτη έξοδος από το Πολυτεχνείο. Μέχρι τότε η προσπάθεια των παιδιών που είχαμε καταλάβει, ας πω παιδιά, ήτανε να μαζευτεί πολύς κόσμος και μέσα και απέξω. Και πράγματι είχε μαζευτεί πολύς. Την ώρα κατά την οποίαν μαθαίνουν από τους Διευθυντάς της αστυνομίας του κυρίου Δασκαλόπουλου ότι θα γίνει επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ, καταλαβαίνουν ότι τελείωσαν τα ψέματα, τώρα πρέπει να κάνουν αυτοί αντεπίθεση. Όχι άμυνα μέσα με κλειστές τις πόρτες, να βγούνε.

Και πάνε και χτυπάνε ώρα έξι εξήμισι το πρώτο κατάστημα, δημόσιο κατάστημα στα Χαυτεία που ήτανε η Νομαρχία. Και μετά από μία ώρα χτυπάνε στον ΟΤΕ. Και μετά χτυπάνε στην 3ης Σεπτεμβρίου που ήτανε η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας. Και μετά ακούσαμε χτυπήσανε και στου Ζωγράφου κι εδώ κι εκεί. Τότε έπεσαν οι πρώτοι νεκροί κύριε Κούλογλου, χάθηκε πλέον ο έλεγχος της καταστάσεως. Από τις εφτά το βράδυ που πέφτουν οι πρώτοι νεκροί, δε θυμάμαι ποιοι από αυτούς που είχαμε ανακοινώσει οι δώδεκα είναι οι πρώτοι ποιοι οι δεύτεροι ποιοι οι τρίτοι. […]» (ημερ. προβολ.: 21/11/2006, Η Άγνωστη Αντίσταση Κατά της Δικτατορίας, Μέρος 4ο – Η Κατάρευση)

Συνεπώς, κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι –γεγονός– ότι υπήρξαν νεκροί. Όχι μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά στην «αυλή» του. Σε «αυλή» του Πολυτεχνείου είχαν μετατραπεί όλοι οι δρόμοι των Αθηνών.Από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 1975, στη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τεκμηριώθηκαν 24 θάνατοι.

Σε έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών –ενός εκ των μεγαλυτέρων ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας–, ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ταυτοποίησε 24 νεκρούς, ενώ για άλλους 16 η έρευνα συνεχίζεται.

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα.
3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής.

4. Τόριλ Μαργκρέτε Ένγκελαντ του Περ Ρέινταρ, 22 ετών, φοιτήτρια από το Μόλντε της Νορβηγίας.
5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι.
7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Άγιοι Ανάργυροι Αττικής.

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα.
15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος.
17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 5 1/2 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Άγιος Παντελεήμονας, Αθήνα.
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου, 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Άνω Αλισσό Αχαΐας.

Περισσότερες πληροφορίες με κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.