Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

EuroGroup: Νίκησε πάλι ο Σοίμπλε!


Καταρχάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία, μέσω του Σόιμπλε, κινεί τα νήματα της διαπραγμάτευσης από την κουίντα. Οι επικεφαλής όλων των θεσμών της ΕΕ λειτουργούν ως υποτελείς του Γερμανού υπουργού και συντάσσονται πάντα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που θέτει. Βεβαίως έχουν τους γνωστούς ρόλους: κάποιοι το παίζουν καλοί, ενώ άλλοι (που δεν μπορούν τους κόντρα ρόλους) το παίζουν κακοί.

Οι «καλοί» αναγνωρίζουν δήθεν τις θυσίες του ελληνικού λαού, ωστόσο το κάνουν με σκοπό να περιορίσουν την όποια ανταγωνιστική διάθεσή μας. Οι κακοί εξακολουθούν να απαιτούν την εφαρμογή όλων των ακραίων θέσεων των δανειστών, που στραγγαλίζουν την κοινωνία της Ελλάδας.


Η σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας δεν είναι παρά μια σκόπιμη εντύπωση που δημιουργεί η Γερμανία για να καλύψει την αδιαλλαξία της. Οι Γερμανοί θέλουν συμφωνία που να ικανοποιεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα, για αυτό δεν δεσμεύονται για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Οι επικεφαλής του EuroGroup με «λεκτικές τακτικές» προσπαθούν να δημιουργήσουν «κλίμα συμφωνίας», ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν νέο αδιέξοδο εξαιτίας της αδιαλλαξίας του υπερόπτη Γερμανού υπουργού των οικονομικών. Ο οποίος προκειμένου να αποφύγει τις παραχωρήσεις που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας σε μια διαπραγμάτευση, καταφεύγει με τρόπο ερασιτεχνικό στην επίκληση της «ασαφούς οντότητας» που δήθεν έχει υψηλότερη εξουσία από τον ίδιο, δηλ. της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής.


Το ροκάνισμα του χρόνου από τη μεριά των δανειστών αποσκοπεί στη μείωση της αξίας των υποχωρήσεων από μέρους της Ελλάδας. Ο χρόνος και η σωστή διαχείρισή του είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες σε μια διαπραγμάτευση.

Οι Έλληνες πολιτικοί, ως απολύτως προβλέψιμοι, έχουν χάσει δυστυχώς το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να είναι διανοητικά προετοιμασμένοι για να διεκδικήσουν ούτε τα αυτονόητα. Δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σταματήσουν την απληστία των δανειστών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.