Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου

Τον εργασιακό Μεσαίωνα βίωναν στην Ελλάδα οι έλληνες (και οι αλλοδαποί) υπάλληλοι εδώ και χρόνια. Πολύ πριν η περιβόητη κρίση αγγίξει τη χώρα μας.

Οι άγραφοι (δηλ. παράνομοι) «νόμοι» που έπρεπε ν' αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ή όσοι θέλανε να εργαστούν ήταν:

  • το ελαστικό ωράριο άνω του οχταώρου (12 κατά μέσω όρο ωρών εργασίας) χωρίς την καταβολή των υπερωριών
  • οι συχνές καθυστερήσεις ακόμα και του βασικού μισθού
  • η μη χορήγηση των αδειών ή/και η μη πληρωμή αυτών
  • η ανασφάλιστη εργασία
  • η έκδοση βιβλιαρίου αποδείξεων για υπαλληλική - εργασιακή σχέση
  • οι μισθολογικές απολαβές του αίσχους των 700 ευρώ
  • η μη καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης κ.α.
Όλα τα παραπάνω, σήμερα, με πρόσχημα την κρίση και την αναδουλειά ή την πτώση του τζίρου ορισμένων κρετίνων βιομηχάνων και εργοδοτών, οι κυβερνόντες και οι συν-κυβερνόντες τα νομιμοποιούν θέτοντας το ίδιο εκβιαστικό δίλλημα: «ελαστικότητα ή ανεργία». Το δίλλημα δηλαδή που πρότασσαν οι κερδοσκόποι – εκμεταλλευτές εργοδότες στο προσωπικό τους (πριν ή μετά την πρόσληψη του) στις μέρες της – προ της κρίσεωςυπερκερδοφορίας.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Θυσιάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να κερδίσει ο εργοδότης τους και αντί να δουν το κράτος να τους συμπαραστέκεται, το βλέπουν να νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που ούτως ή άλλως ανέχονταν εκβιαζόμενοι.

Το κακό δεν είναι σ’ αυτά που διεκδικούν οι πάσχοντες από άκρατη ιδιοτέλεια και κτηνώδη εγωκεντρισμό κεφαλαιούχοι της χώρας, άλλα ότι οι «πολιτικοί» υποκύπτουν στις διεκδικήσεις τους χωρίς να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό μήνυμα που εκπέμπουν με τις αποφάσεις τους.

Με τις νομοθετικές (απο-)ρυθμίσεις τους νομιμοποιούν και υποσυνείδητα καλλιεργούν έναν τύπο ανθρώπου που ως μόνη επιδίωξη έχει να παίρνει και όχι να δίνει. Έναν τύπο ανθρωποφάγου ατόμου που θα διαπλάσει (ή θα συντηρήσει) στη συνέχεια μια κοινωνία αρπάγων και λυμεώνων.

--------------------------------------
Υ.Γ.
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την «γενιά των 700€» βλ. g700.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.