Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Bloggers Καθάρματα!

Άραγε είμαστε μπλε, πράσινοι, κόκκινοι ή πορτοκαλιοί; Μη βάλετε στοίχημα. Θα το χάσετε... Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την αποχή για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Λέτε να μας φιμώσουν; Δηλ. να μας θυμώσουν; 

Εκβιασμοί  «κακών» ιστολόγων κατά «αδύναμων» υπουργών. Η παρέμβασή μας γίνεται μ’ αφορμή την είδηση πως στη Νάξο φιμώθηκε το blog «naxios.blogspot.com» και καταζητείται ο blogger-διαχειριστής, με την κατηγορία του εκβιασμού κατά του υπουργού κ. Ραγκούση.

Αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι η άμεση υποστήριξη του υπουργού από μεγάλο blog, το οποίο φιμώθηκε στο παρελθόν με ανάλογες μεθοδεύσεις και για το οποίο όλοι μας (οι bloggers κι όχι μόνο) κάναμε αγώνα, διαμαρτυρόμενοι ώστε να αρθεί η φίμωσή του (όπως κι έγινε).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Η εικόνα αποτελεί τμήμα σάτιρας (βλ. ανάρτηση εδώ)

Το εν λόγο blog υποστηρίζει, ελαφρά τη καρδία,  την κατηγορία του «εκβιασμού» κατά του υπουργού. Δικαιολογώντας ουσιαστικά τη φίμωση του “naxios.blogspot.com” (βλ. Εικόνα 1) και του blogger, τον οποίο κατηγορεί επιπλέον – με κόκκινα γράμματα – ότι  «εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Με αυτές τις τακτικές δεν συμφωνούμε και σκοπεύουμε, από το δικό μας μετερίζι, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Γι’ άλλη μια φορά έχουμε τη φίμωση ενός blog με τη γνωστή διαδικασία της παράκαμψης του εννοιολογικού περιεχομένου των λέξεων. Η «δυσφήμηση» (ή η «συκοφαντική δυσφήμηση») που δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, μετονομάζεται σε «εκβιασμό», δηλ. γίνεται κακούργημα ώστε να δικαιολογηθεί η φίμωση του blog (άρθρο 385 Π.Κ.) και να διωχθεί ποινικά ο blogger – διαχειριστής.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικονα 1

Το ερώτημα είναι: Ο υπουργός καταγγέλλει ότι έχει εκβιαστεί; Δηλ. ισχυρίζεται ότι μπορεί ν’ αποδείξει με στοιχεία τη συνάφεια της δημόσιας προσβολής του προσώπου του, με την επιδίωξη οικονομικού οφέλους από τον blogger που μηνύει;  Ή απλώς επικαλέστηκε τον εκβιασμό για να επιτύχει την φίμωση του blog και να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους bloggers ότι εις το εξής αυτή θα είναι η φόρμουλα της λογοκρισίας;

Από την ανάγνωση των κειμένων του blog, που αφορούν το πρόσωπο του κ. Ραγκούση, διακρίνουμε την προσπάθεια του blogger να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του,  παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Αναμοχλεύουμε το σκάνδαλο του Λιμενικού Ταμείου Πάρου και αναμένουμε απαντήσεις», Παρ. 15 Ιανουαρίου 2010 (βλ. εικόνα 2) [πότε πέρασαν 15 ημέρες; τέσσερις ημέρες πριν(!)]). Αν τα στοιχεία είναι αληθή ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Ούτε αν ο αρθρογράφος υποκινήθηκε από κομματικούς αντιπάλους του κ. Ραγκούση. Ούτε αν το blog είναι κομματικοποιημένο.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικονα 2
Σημείωση: Το ακριβές κείμενο της Εικόνας 2 (ΔΕΝ) μπορείτε να το διαβάσετε σε αναδημοσίευση εδώ (η "Δημοκρατία" τους ανάγκασε ν' αποσήρουν το άρθρο, ωραία... Δοκιμάστε εδώ, αλλά μη μας συνδέετε με κόμματα).

Βασιζόμενοι στη λογική, δεν πιστεύουμε την περίπτωση του εκβιασμού του υπουργού από έναν blogger. Η δυσφήμηση ή η συκοφαντική δυσφήμηση ελέγχεται, αλλά δεν δικαιολογεί την φίμωση ή την λογοκρισία που είναι γεγονός για το εν λόγο blog.

Υποστηρίζουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση κάθε blogger. Όσοι θίγονται από κάποιο δημοσίευμα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον blogger είτε μέσω e-mail, είτε μέσω των ανοιχτών σχολίων, είτε μέσω άλλων blogs.

Αποδοκιμάζουμε την προσπάθεια, από μέρους της όποιας εξουσίας (από το 1 μέχρι το 4), θεώρησης οποιασδήποτε έκφρασης κριτικής ως απόπειρας εκβιασμού.

Αποδοκιμάζουμε τις τακτικές της προληπτικής καταστολής, της προληπτικής λογοκρισίας που βασίζονται σε προφάσεις και (προ-)φασισμούς.

Αποδοκιμάζουμε τα ιστολόγια που θα διανοηθούν να μετέλθουν ή  μετέρχονται τις κατάπτυστες τακτικές των ΜΜΕ.

Η καθεστηκυία τάξη πρέπει να το χωνέψει. Το Διαδίκτυο δεν είναι τσιφλίκι κανενός.


Διαβάστε τις αναρτήσεις:

12 σχόλια:

  1. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγαλο-blogs υποκινούμενα και χρηματοδοτούμενα από διάφορα συμφέροντα οπού ετσί κι αλλιώς γράφουν οτι θέλουν κι όπως θέλουν... blogs τα οποία λειτουργούν ως γνωστοί - άγνωστοι και τουλάχιστον τυπικά είναι ανώνυμα.

    Απ' τα δημοσιεύματα τους προκύπτει ποιους μονίμως "κτυπάνε" και ποιους μονίμως "χαιδεύουν"....

    Kι επειδή τα blogs δεν πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν στο διαδίκτυο ή να φιμώνονται αναλόγως την κυβέρνηση και τα όποια συμφέροντα

    Πιστεύουμε οτι το κάθε blog προσωπικό ή ομαδικό κρίνετε καθημερινά για τη αξιοπιστία των δημοσιευμάτων - θεμάτων του από τους ίδιους τους αναγνώστες, ΜΟΝΟΝ αυτό ανεβάζει το κύρος και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επισκεψιμότητα του και όχι την ενδεικτική.... για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν αναφερόμαστε στις μηχανές κλικαρίσματος.

    Τα blog πρέπει να παραμείνουν ελεύθερα και οι μόνοι κριτές ας μείνουν οι αναγνώστες, διότι αυτοί που έχουν μυαλό και κρίση σίγουρα δεν είναι ηλίθιοι.

    ___________ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ___________
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    http://tiresias-press.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δημοκρατικό (;;;) ΠΑΣΟΚ είναι εδώ χωρίς αιδώ ! ! !

    http://beneas13.blogspot.com/2010/01/blog-post_1841.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά έγραφα τότε, τα ίδια ισχύουν και σήμερα...

    Blogs & Bloggers Το φαινόμενο της εποχής μας !

    Όταν η Πολιτική Εξουσία έχει χάσει την μπάλα, όταν υπακούει στα κελεύσματα των μεγαλοϊδιοκτητών Μ.Μ.Ε., όταν δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών, τότε καθόλου απίθανο να τη δούμε να νομοθετεί ενάντια στα blogs και τους bloggers.
    Βέβαια δεν αντιλαμβάνεται μέσα στον πανικό της πως το φαινόμενο που ραγδαία έχει εξαπλωθεί, έχει να κάνει με την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην κατευθυνόμενη (παρα) πληροφόρηση λακέδων δημοσιογράφων και των αφεντικών τους.
    Το βέβαιον είναι πως όταν πολύ σύντομα θα καταστεί αντιπολίτευση, στα μέσα τα οποία επιχειρεί να φιμώσει, θα προσφεύγει για να ακούγεται η φωνή της.
    Μήπως θα πρέπει να τους θυμίσω τους αγώνες για την επικράτηση της (τότε) ελεύθερης ραδιοφωνίας;
    Ξέχασαν τα MAT, τις διώξεις, τους τσαμπουκάδες της ΠΑΣΟΚικής εξουσίας κατά του Έβερτ (ΑΘΗΝΑ 9,84), του Ανδριανόπουλου (ΚΑΝΑΛΙ 1) και του Κούβελα κυρίως, στην Θεσσαλονίκη (FM 100);
    Τι κατάφερε το ΠΑΣΟΚ εκτός από το να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη τότε;
    Το ίδιο θα καταφέρει και η ΝΔ σήμερα, εάν δεν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με πυγμή υπέρ της Ελευθερίας των blogs και των bloggers.
    Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η φίμωση των Ελευθεριών όπου και αν επιχειρήθηκε απέβη μοιραία για τους εμπνευστές της.
    Κύριοι της Κυβέρνησης, άν η απόφασή σας είναι απόρροια της κριτικής που δέχεστε από τα blogs επανεξετάστε την Πολιτική σας, εάν σας το επιβάλλουν οι μεγαλοκαναλάρχες και τα τσιράκια τους, θυμηθείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί νταβατζήδων και πράξτε ανάλογα.

    http://beneas13.blogspot.com/2009/03/blogs-bloggers.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα γεγονότα πρέπει να κρίνονται, χωρίς κομματικές παρωπίδες, σε σχέση με την αλήθεια. Και η αλήθεια, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι έχουμε απόπειρα χειραγώγησης ή/και εκφοβισμού της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας από «Σοσιαλιστές» κυβερνητικούς, στα πρότυπα των Νεοδημοκρατών προκατόχων τους.

    Δε θα περάσει ο Φασισμός (απ' όπου κι αν προέρχεται)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Προς όσους αναδημοσιεύουν την παρούσα, δίπλα σε φωτογραφία συγκεκριμένου δημοσιογράφου

    Θέλω σημειώσω πως, ποτέ δε συνέδεσα συγκεκριμένο πρόσωπο ως blogger του "troktiko".

    Δε συμφωνώ με τ’ αλληλοκαρφώματα. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι άλλα τι λες και τι γράφεις.

    Τα γραπτά έκρινα και κατέκρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sin agonisti den eipame oti esi sinedeses to troktiko me ton gkolia ...aplos se olo ton kosmo einei gonto oti to troktiko kathos kai polla alla blog anoikoun stin simoria tou gnostou kai mi eksereteou megaloekdoti....emas afto mas pirazi ...den katakrinoume tous sostous dimosiografous..alla tous poulimenous ...den mporei na se kleinoun esena ...na se steirizoun olla ta blog gia na ksana anoiksis...
    oxi giati itan pasoksides alla giati pistevane sti eleftheria tou logou ..kai tora pou thes na ta arpakseis apo tous kivernontes na eisai iper tis kiverniseis pou eklise me tetoio fasistiko tropo ena blog.....thelo na sou episimano oti erxete kai i sira sas an to afisete na perasi etsi afto....i apla den tha lete tin apopsei sas kathara kai tha glifete tin kathe kivernisi....
    emeis eimaste aneksartito blog kai proothoume oles tis apopseis ..den eimaste enantion tou pasok i opoioudipote allou kommatos ..alla oute kai iper..eimaste iper tis eleftherias tou logou ..aftou tou idous i fasistikes nootropies tromokratoun tous anideous bloger kai fovounte na milisoun.....afto mas pirazi ....vlepeis tipota kako stin alithia..?????
    i alithia legete me apla logia ..
    kai etsi apla loipon to triktiko to diaxirizete o gkolias o opoiow ergazete gia to dimosiografiko sigkrotima themou anastasiadi kai ton loipon......
    afta

    ksipnistere.gr
    edo grafoume eponima.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. doste epitelous ena xtipima stous diaplekomenous dimosiografous kai tous megaloekdotes pou xiragogoun tin koinoi gnomi ...vgalte ta blog ton simferonton apo ti selida sas....
    epitelous den vlepete oti aftoi den sas stirizoun alla sas doulevoun....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. to kseroume sinaderfe den anaferotan se sena to sxoleio einai gia olous tous anagnostes...
    efxaristoume...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Προς "ksipnistere"

    ΟΚ εγώ δεν παίρνω θέση για το ποιος βρίσκεται πίσω από τα blogs, στα οποία οι bloggers θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Η άποψή σου είναι σεβαστή. Αυτή η φήμη, έχει ακουστεί. Δεν είμαι σε θέση να την επιβεβαιώσω.

    Αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται μπορεί να το εκφράσει με σχόλιο εδώ.

    Προσωπική παράκληση, μην χρησιμοποιείτε ονόματα ή χαρακτηρισμούς στα σχόλιά σας που μπορεί να θεωρηθούν απρεπή.

    Δεν έχω μετριασμό σχολίων για ν’ αναρτάται αμέσως το σχόλιό σας. Μπορούμε να επιχειρηματολογούμε χωρίς χαρακτηρισμούς.

    Μη με κάνετε να μιλάω σαν τον Χατζηνικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.