Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης: Ολόκληρη η ομιλία εξαγγελίας της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών


Παρακάτω (στο τέλος αυτής της ανάρτησης) έχουμε ολόκληρη την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Από την οποία δεν προβλήθηκε ούτε απόσπασμα στα Παρωχημένα ΜΜΕ που διαχειρίζονται την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα κατά το δοκούν.

Είναι αναμενόμενο ορισμένοι να διαφωνούν με τις προτάσεις του Μίκη. Και σίγουρα όλες οι προτάσεις του δεν είναι άψογες. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε μία ένσταση που αφορά την λεγόμενη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής  περιουσίας και ειδικότερα τον ενικό που χρησιμοποιείται γι' αυτή (σημ.: στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΜΟΝΟ η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία…). Παρόλ' αυτά, θεωρούμε πως με τις περισσότερες από τις απόψεις και τις παρατηρήσεις, που ακούστηκαν στην ομιλία του, συμφωνεί η πλειονότητα των πολιτών.

O Μίκης Θεοδωράκης με τη δημιουργία του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπεί σε ρόλο «Μεσσία», αυτό που επιδιώκει είναι η παύση της παθητικότητας. Η «σπίθα» είναι η πρότασή του για αντίδραση, μέσω της ανυπακοής, στο υφιστάμενο καθεστώς. Η αντίδραση θα πρέπει να ξεκινήσει από τους νέους ανθρώπους οι οποίοι -μέχρι στιγμής- παρακολουθούν αποχαυνωμένοι την υποθήκευση του μέλλοντός τους και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Ο Μίκης ρίχνει πρώτος τη «σπίθα» του και παρακινεί κι άλλους να κάνουν το ίδιο: «βάζω εγώ σήμερα μια σπίθα και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει».

Κάθε κριτική είναι δεκτή. Αναμφίβολα κάποιες προτάσεις ενός ηλικιωμένου (σημ.: μόνο βιολογικά) ανθρώπου μπορεί σε ορισμένες πτυχές τους να θέλουν βελτιώσεις ή/και προσαρμογές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτό είναι πολύ φυσικό, ωστόσο δεν είναι ορθό να απορρίψουμε τα πάντα και να αρνηθούμε την πείρα ενός (αεί) αγωνιστή.

Ο αντίλογος ας είναι καλοπροαίρετος και προπάντων απαλλαγμένος από κομματικά ή ιστορικά συμπλέγματα.

Σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερο να αναζητηθεί η τομή των αντιθέτων: τα σημεία συμφωνίας. Έτσι μόνο θα κινηθούμε, όλοι οι αγανακτισμένοι πολίτες, ως μία γροθιά εναντίων των εξωθεσμικών εντολοδοτών και των υποτελών πολιτικών που τους παρέδωσαν την εξουσία και ετοιμάζονται να τους παραδώσουν και τη χώρα.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία:



Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον κώδικα ενσωμάτωσης της PlayList από το YouTube με κλικ εδώ (βρείτε το πλήκτρο "Embed", αριστερά κάτω από την εικόνα).

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.