Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Σε κείμενο η ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018, στην Αθήνα ήταν και αυτό μεγαλειώδες. Ακριβώς όπως εκείνο που είχε προηγηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο κυρίαρχος λαός διαδήλωσε ξανά την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για το κράτος των Σκοπίων.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, ως κεντρικός ομιλητής τους συλλαλητηρίου, στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο το αίτημα των Ελλήνων πολιτών. Οι οποίοι φανέρωσαν τον ενθουσιασμό τους προς το πρόσωπό του με το σύνθημα: «Μίκη, αλλάζεις την ιστορία».

Τις επόμενες ώρες είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί να αποδομηθεί η ομιλία του Θεοδωράκη και η προσωπικότητά του. Οι «διανοούμενοι δράσης» πιθανόν θα επιτεθούν στην ικανότητα της πολιτικής ανάλυσης του Μίκη. Θα επιχειρήσουν να τον συκοφαντήσουν αργυρώνητα τρολ. Θα του επιτεθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα ελέγχου της σκέψης των μαζών. Θα τον χαρακτηρίσουν και αυτόν ακραίο.

Ας πούνε ό,τι θέλουν οι δεξιόστροφοι εθνομηδενιστές και οι αριστερόστροφοι φασίστες. Όσοι παρευρεθήκαμε στα συλλαλητήρια, γνωρίζουμε ότι εκεί ήταν παρόντες Έλληνες όλων των κομμάτων. Μα πώς είναι δυνατό; Είναι! Διότι η ενότητα γίνεται εφικτή, καθώς βρίσκεται στην τομή των αντιθέτων. Μια τέτοια τομή είναι η κοινή αγάπη όλων για την πατρίδα.

Αυτή η αγάπη έκανε και τον Μίκη Θεοδωράκη να παραβρεθεί στο Συλλαλητήριο. Το ομολόγησε ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του:
«Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω απόλυτα ότι και αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι! Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες! Γιατί όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός… είναι ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ!

Και οι Ελλάδα σήμερα έχει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη από πατριώτες. Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι, δίνουν όλοι μαζί την απάντηση από την Πλατεία Συντάγματος: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!»

Αξίζει να διαβάσετε όλη την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.