Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

"Διαπλεκόσφαιρα" VS "Μπλογκόσφαιρα"

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Ψυχάρη, από τη "διαπλεκόσφαιρα" δεν φτάνεις την "blogόσφαιρα"!

Έγραψε ο Σ. Ψυχάρης στο «Βήμα»: «Οι μέθοδοι που μετήλθαν ορισμένα ελληνικά blogs σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των exit polls, αλλά και γενικότερα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίον τα ιστολόγια και το Διαδίκτυο μπορούν να επηρεάσουν την επικαιρότητα. Είναι τελικά φορείς ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης και προπαγάνδας; Πόσο μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα και τι συμφέροντα εξυπηρετούν;»


Ο ΔΟΛερός Σταύρος Ψυχάρης, υπάλληλος του «αδύναμου» εκδοτικού οργανισμού ΔΟΛ, με το άρθρο του προσπαθεί να κατευθύνει τον δύσμοιρο αναγνώστη, κυρίως τον τεχνολογικά αναλφάβητο «σκουπιδoφάγο» της «δημοκρατικής» και «ανεξάρτητης» φυλλάδας, ενάντια στα «αντιδημοκρατικά» και «εξαρτημένα από συμφέροντα», «υπερδύναμα» blogs και τους «ακριβοπληρωμένους» bloggers.

Η παραδοσιακά διαπλεκόμενη και κομματισμένη «δημοσιογραφία», όντως σε κρίση, παραληρεί. Μέσα στο παραλήρημά της, αντιστρέφει τον αυτοκριτικό λόγο σε καταγγελτικό. Δηλαδή, προβάλει επάνω στα blogs τις δικές της πρακτικές που αποτελούν τις πραγματικές αιτίες που την οδήγησαν στη ραγδαία πτώση.

Επομένως, με γνώμονα την αλήθεια που προτάσσει η παραπάνω λογική, άκοπα, ο καθένας διαπιστώνει πως, με τα γραφόμενά του ο Ψυχάρης, κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια». Ουσιαστικά παραδέχεται πως η «δημοσιογραφία» που υπηρετεί:
  • Διαμορφώνει αυθαίρετα την επικαιρότητα
  • Παραπληροφορεί και προπαγανδίζει, αντί να ενημερώνει
  • Διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα με παρασημασμένες δημοσκοπήσεις
  • Εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα
Τούτες οι αλήθειες που αφορούν στα Παρωχημένα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Επιβολής), είναι χρήσιμες στους bloggers, κάθε κατηγορίας ιστολογίων, ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

Επίσης, χρησιμεύουν στους τεχνολογικά εγγράμματους αναγνώστες των blogs, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν τα ιστολόγια εκείνα που θα διανοηθούν να μετέλθουν τις κατάπτυστες τακτικές των ΜΜΕ.

Έχοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, ευχαριστούμε θερμά το Σταύρο Ψυχάρη για το συμβουλευτικό (δια της αποφυγής) – αντίστροφα αυτοκριτικό – σχόλιό του και ευχόμαστε στην εφημερίδα που εκδίδει και διευθύνει – το «Βήμα» – να είναι ελαφρύ το χώμα της χωματερής που θα την σκεπάσει!

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους «βαρόνους»: Η εποχή άλλαξε. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Μάθε να κολυμπάς ή πνίξου!

Bloggers, αλλάξτε τον κόσμο ή πάτε σπίτια σας! (δηλ. λουφάξτε)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.