Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28η Οκτωβρίου: Επέτειος του ΟΧΙ


Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Έπους των Ελλήνων του 1940, επιλέξαμε να τιμήσουμε τη μνήμη της ηρωίδας Δέσποινας Αχλαδιώτου: της «κυράς της Ρω». 

H Δέσποινα Αχλαδιώτου για 34 χρόνια, από το 1927 έως το 1961, ήταν η μοναδική μόνιμη κάτοικος της νήσου Ρω (ή Ρώγη ή Ροπή), που βρίσκεται 4 μίλια δυτικά του Καστελλόριζου. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη Ρω και πήγε στο Καστελόριζο για να λάβει μέρος στην αντίσταση.

Από το 1943, κάθε ημέρα, για 40 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το Μάιο του 1982, ύψωνε την Ελληνική Σημαία υπερασπιζόμενη τον τόπο της. Είχε πει χαρακτηρίστηκα: «Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ' αγαπώ. / Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες... ...βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. / Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον Τάφο.»

Η πατρίδα την τίμησε μετά το θάνατό της, στις 14 Μαΐου 1982, κηδεύοντάς την με τιμές Εθνικής ηρωίδας. Ικανοποιώντας την επιθυμία της, το φέρετρό της ήταν σκεπασμένο με την Ελληνική Σημαία.

Ήταν μια άλλη Γυναίκα, μιας άλλης Ελλάδας; Μένει να το δούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.