Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας

καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Νέες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για τα blogs. Ή με το καρότο ή με το μαστίγιο.

Αφού με το μαστίγιο δε γίνεται δουλειά, θα δοκιμάσουνε το καρότο (ξέρει η εξουσία ;-)).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)


Έρχονται «καταιγιδοφόρα νέφη». Η κυβέρνηση, ενόψει των δυσάρεστων μέτρων που θα κληθεί να λάβει, θέλει όσο τίποτα άλλο την κατάλληλη επικοινωνιακή (συγ)κάλυψη. Από τα ΜΜΕ γνωρίζει ότι θα την έχει. Αλλά από τα blogs και τους bloggers;

Με τις νέες δηλώσεις (στο «Έθνος») ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να συγκεράσει τις αντίφασεις των δηλώσεων που είχαν προηγηθεί σχετικά με την λειτουργία ή την ανωνυμία των blogs και των bloggers (βλ. «Κύριε Χρυσοχοΐδη, τι πίνεις και δε μας δείνεις;» και στο «Πρέζα TV»).

Αυτή τη φορά πετάει το «καρότο» της επιχορήγησης (τεχνολογικής ή οικονομικής) με αντάλλαγμα την άρση της ανωνυμίας των (ιθαγενών) bloggers.

Χρήμα δηλαδή (κανονικό ή σε είδος)! Τι είναι αυτό που κάνει το μάτι του νεοέλληνα να γυαλίζει; Τί είναι αυτό για το οποίο είμαστε (ενν. εμείς οι νεοέλληνες) πρόθυμοι να κάνουμε τούμπες, να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας και να ντυθούμε την υποτέλεια; Τί είναι αυτό που έκανε τα ελληνικά ΜΜΕ κάλπικα, υποχείριο της διαπλοκής των φαυλοκρατών; Μα φυσικά το ΧΡΗΜΑ!

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία. «Συνάδελφοι bloggers» (εξαίρεση του κανόνα), προκειμένου να το εισπράξουν, σίγουρα θα βρουν μια δικαιολογία. Αν δεν τη βρουν, θα βρουν κάποιο αγοραίο επίθετο για τον κανόνα των bloggers που θ' αντισταθούν στο δέλεαρ και που θα τους κρίνουν για την κατάντια τους.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)


Ποια μπορεί να είναι η τεχνολογική υποστήριξη που έχει ανάγκη ένας blogger; Ένα κρατικό laptop (σαν κι αυτά που δόθηκαν δωρεάν (υπερτιμημολογιμένα για το κράτος) στους μαθητές), μια δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο, ένα mouse, ένας εκτυπωτής, ένα καθρεφτάκι (οχ, συγγνώμη, τα καθρεφτάκια τα δίνανε στους ιθαγενής της Αμερικής με αντάλλαγμα τον χρυσό τους). Μα σοβαρολογούμε;

Για τα «οικονομικά κίνητρα», τι να πούμε; Αν μη τι άλλο, η φράση από μόνη της είναι προσβλητική! Τα blogs, κύριοι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επιχειρήσεις (όταν είναι BLOGS και δεν είναι «blogs»).

Η δημιουργία τους γίνεται τελείως, μα τελείως δωρεάν! Free! Τζάμπα! Χωρίς καμία χρέωση! Πώς το λένε; Δεν χρειάζεται κεφάλαιο το στήσιμο ενός blog.

Οι δε ερασιτέχνες (με την αρχαία σημασία της λέξης) δημιουργοί τους, οι Ιστολόγοι (bloggers), είναι πολίτες (εργαζόμενοι ή άνεργοι, άντρες ή γυναίκες, πλούσιοι ή φτωχοί, μεγάλοι ή μικροί, διανοούμενοι και μη…) που τα δημιούργησαν με κίνητρο: Την επικοινωνία, την πληροφόρηση, την ελεύθερη κριτική, τον πραγματικά δημοκρατικό διάλογο, για την διαλάληση των καλώς ή κακώς κειμένων της Πόλης.

Τα δημιούργησαν για να καταγγείλουν και να φωνάξουν, όχι για να πουλήσουν και ν' αγοράσουν.




Διαβάστε επίσης:
Μια παλαιότερη άποψη που αφορά την επιχειρηματική λογική στα blogs: "Αγοραπωλησίες BLOG"


-------------------------
Υ.Γ.
Η λογική είναι απλή: «Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε» (Δωρέαν λάβατε το blog, δωρεάν δώστε την πληροφόριση ή την γνώμη σας)

Αν η κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ να μας επιχορηγήσει, θα βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε αυτό να γίνει ακόμα και γι' αυτούς (δηλ. την πλειοψηφία των bloggers) που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία (ή την ψευδωνυμία) τους.

Το παραπάνω άρθρο δεν υπονοεί τίποτα κακό για τα blogs που επέλεξαν να έχουν φανερές διαφυμήσεις στα πλαίσια που τους επιτρέπει ο ξενιστής τους.

Συμφωνούμε με το σχόλιο του "troktiko", αλλά διαφωνούμε με τον τίτλο της ανάρτησης "Νέα δήλωση του Χρυσοχοίδη για την ΜΗ άρση ανωνυμίας των blogs". Πιστεύουμε πως αυτή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ότι και η προηγούμενη, την άρση του δικαιώματος στην ανωνυμία ή την ψευδωνυμία των bloggers. Αυτή είναι η ουσία των λεγομένων του κ. Χρυσοχοΐδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε προσεκτικά και σχολιάστε ελεύθερα. Τα σχόλια επιτρέπονται σε ενεργούς - εγγεγραμμένους χρήστες του Διαδικτύου, δηλ. χρήστες που έχουν κάποιο e-mail, και αναρτώνται αμέσως.